Dünyanın farklı ülkelerinden seyahat sektörünün önde gelenleri her yıl farklı kategorilerde sayısız “enler” belirleyerek, ödüller dağıtıyor. Turizm açısından son derece şanslı bir coğrafyada yer alan, dört mevsimin tüm güzelliği yansıdığı Türkiye’de çoğu zaman ödüle layık görülen ülkeler arasında. Dünyaca ünlü, İngiltere Merkezli seyahat dergisi Time Out, 2021’in turizm enlerini yayınladı. Bu listeler arasında bu yıl düzenlenen bir kategori ise oldukça ilgi topladı diyebiliriz. Time Out, bu yıl farklı açılardan ele alarak dünyanın en güzel semtlerini yayınladı. Bu listede ülkemizden de bir semt yer alıyor. 

Her yıl dünyanın farklı noktalarından bölgeleri ve semtleri farklı kriterlere göre listeleyerek seyahatseverlerin enlerini yayınlayan Time Out, bu yıl da dünyanın en güzel semtlerini sıraladı. Dergi listeyi hazırlarken, bir mahallenin atmosferi, sunulan yiyecek ve içecekler, gece hayatı ve kültürü gibi etkenleri göz önünde bulundurdu. Bu listede seyahatseverlerin mahalle kültürünün ve komşuluk ilişkilerinin ön planda olduğu semtleri tercih ettiği görülüyor. Sizler için Time Out dergisine göre dünyanın en güzel 10 semtini kısaca listeledik. 

10 . Richmond, Melbourne – Avustralya

Richmond, Melbourne, Victoria, Avustralya’nın bir iç banliyösüdür, Melbourne’ün Merkezi İş Bölgesi’nin 3 km (1.86 mil) doğusunda, City of Yarra belediyesinin yerel yönetim bölgesindedir. Melbourne 2030 Büyükşehir Stratejisinde belirlenen 82 büyük faaliyet merkezinden üçü, Victoria Street, Bridge Road ve Swan Street ticari şeritleri olan Richmond’da bulunmaktadır.Farklı banliyö 1990’ların başından beri soylulaştırma konusu olmuştur ve şimdi Viktorya döneminden pahalı dönüştürülmüş depo konutları, toplu konut yüksek apartmanları ve teras evlerinin eklektik bir karışımını içermektedir. Günümüzde, refah seviyesi yüksek, komşuluk ilişkilerinin son derece iyi olduğu bir semt olarak karşımıza çıkıyor. 

9 . Sai Kung / Hong Kon

Yüzen deniz ürünü pazarı ile son derece ünlü olan bu semt, doğal güzellikleri ile insanları büyüleyen bir balıkçı kasabası. Ancak bu karşın kasaba içerisinde ya da yakın noktalarda farklı aktivitelere katılma imkanınız oluyor. Bu kasabanın sessiz kumlu plajları, sörfçülerin uğrak noktalarından bir tanesi diyebiliriz. Özellikle deniz ürünlerine düşkün olanlar için eşsiz manzaralara tanıklık eden restoranları son derece cazip geliyor. 

8 . Ngor, Dakar – Senegal

Turizm açısından çok geliştiği söylenemez, özellikle şehirde yaşayanların özlemini çektiği eski, sıcak ve samimi mahalle kültürünü ön plana çıkaran bu semt listede kendine yer buluyor. Birçok ziyaretçi burada vakit geçirirken samimi yerel halk ile zaman geçirmekten de hoşnut oluyor. Ayrıca ülkenin en iyi şekilde düzenlenmiş mahallelerinin başında gelen bu alan ülke geneline göre refah seviyesinin en yüksek olduğu noktalardan biri. 

7 . XI bölgesi, Budapeşte – Macaristan

Yakın zaman önce, Türkiye’nin İstanbul – Bahçelievler semti ile kardeş semt anlaşması yapan XI. Bölgesi, Budapeşte’nin tartışmasız en seçkin noktalarından biri. Eğitim ve refah seviyesinin son derece yüksek olduğu bu semt, yaşayanları ile kendisini gösteriyor. Şehrin genel mimari yapısının en güzel şekilde yansıtıldığı noktalardan biri olan XI. Bölgesi, dünyanın farklı noktalarından gelen turistler tarafından da sıklıkla ziyaret ediliyor. 

6 . Chelsea, New York – ABD

Chelsea, bir zamanlar fabrika olan 200’dan fazla yapının şimdilerde sanat galerisi olarak kullanılması ile dikkat çeken bir semt. Bu nedenle New York’un sanatla iç içe olan bir mahallesi. Ancak bununla kaldığını söylemek haksızlık olur. Sıra sıra dizilmiş evleri, hemen her ürünü rahatlıkla bulabileceğiniz devasa market alanı, son derece şık kafe ve restoranları ile hemen hemen hepimizin hayalini kurduğu sessiz ve sakin, huzur dolu bir mahalle. 

5 . İstasyon Bölgesi, Vilnius – Litvanya

Son derece sessiz ve sakin yapısı ile dikkat çeken bu mahalle eşsiz bir güzelliğe sahip. Bu nedenle de dünyanın farklı noktalarından Litvanya’yı ziyaret eden turistlerin uğrak noktası. Doğal güzelliklerinin yanı sıra yalnızca mimari yapısı için bile görülmesi gereken bir semt. Bunun yanında bir semtte arayacağınız hemen her özelliğe sahip. Samimi insanlar, huzur, doğa, eğlence kısacası burada yok yok diyebiliriz. 

4 . Leith, Edinburg – İskoçya

Deniz manzarasına karşı büyülü dakikalar mı geçirmek istiyorsunuz. Bir liman semti olan Leith size beklediğinizden fazlasını verebilir. Binlerce seyahatseverin oyunu alan bu semt öylesine huzur dolu ki; kısa bir ziyaretin ardından şehir yaşamınıza geri dönmek istemeyebilirsiniz. Ülkenin diğer noktalarına göre biraz daha pahalı olduğunu belirtmekte yarar var. Ancak diğer bütün özelliklerinin yanı sıra ay ışığının yansıması ile büyülediği deniz manzarası bile görmek için yeterli. 

3 . Jongno 3 -ga, Seul – Güney Kore

Güney Kore son yıllarda yakaladığı inanılmaz gelişim hızı ile dünyayı kendine hayran bırakıyor. Tahminlerin çok üzerinde bir refah seviyesi yakalayan bu ülkede kesinlikle görülmesi gereken şehirlerin başında Seul geliyor. Kozmopolit bir demografik yapıya sahip olan bu şehirde ülkenin kültürüne dair çok sayıda şey keşfetmek mümkün. Jongno 3 – ga semti ise, şehrin en cazip noktalarından biri.

2 . Andersonville, Chicago – ABD

Chicago gibi karmaşık bir kentin huzur dolu sessiz sakin bu semti oldukça değerli. Bu şehirde suç oranlarının çok da düşük olduğunu söylemek yanlış olur. Ancak, kendine özgü bir alan oluşturan bu semt sakinleri sağlam komşuluk ilişkileri, gelişmiş yapıları, ekonomik imkanları ile son derece huzurlu bir yaşam sürüyor. 

1 . Norrebro, Kopenhag – Danimarka

Dünyanın en mutlu ülkeleri sıralamasında kendisine daima yer bulan Danimarka’da görülmeye değer onlarca semt sayabilirsiniz. Nüfusun düşük olduğu bu küçük ülkede kaynaklar son derece adil şekilde kullanıyor. Bu nedenle de temelde bütün bölgelerinde genel bir huzur havası hakim. Eğitim düzeyi son derece yüksek olan Norrebro semti ise ülkenin yaşanabilecek en güzel semtlerinin başında geliyor. 

+ Bonus :Kadıköy

Time Out dergisinin yayınladığı listede ülkemizden de bir semt bulunuyor. İstanbul’un Kadıköy semti, dünyanın en güzel semtleri listesinde 45. sırada yer alıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin