İnsanoğlu olarak binlerce yıldır dünya üzerinde hüküm sürüyoruz. Günümüz dünyasına ulaşana kadar yüzlerce medeniyet inşa etmiş durumdayız. Bu medeniyetler bize kalan pek çok eser var. Bugün dünyanın yedi harikası olarak adlandırdığımız tarihi eserler farklı ülkelerden binlerce gezgini ağırlıyor. Peki insanlar doğaya müdahale etmeye başlamadan da harikalar yok muydu? Elbette ki; Hayır. Doğanın da insanlara armağan ettiği görülmeye ve keşfetmeye değer sayısız harika bulunuyor. İnsanları büyüleyen doğal harikaların başında ise şelaleler geliyor. Tonlarca suyun bir uçurumun kenarından metrelerce yukarıdan süzülmesi ile meydana gelen şelaleler gerçekten eşine ender rastlanır görüntüler sunuyor bizlere. Bizler de doğanın bu kadim miraslarını merak eden gezginler için dünyanın en güzel şelalelerini kısaca listeledik.

Jog Şelaleleri – Hindistan

Hindistan, Asya medeniyetlerinin beşiği sayılabilecek bir yer. Bunun önemli bir nedeni var elbette. Yerleşime uygunluğunun yanı sıra geniş toprakları içerisinde sayısız doğal imkanı da barındırıyor. Hindistan’da yer alan 253 metreden dökülen Jog şelaleleri gezginlerin akınına uğruyor. Bu muhteşem doğa manzarası karşısında etkilenmemek mümkün değil.

Huangguoshu – Çin

Yaklaşık 78 metreden dökülen suları ile bu şelale Asya bölgesindeki en büyük şelaleden bir tanesi. Çin’in aynı bölgesinde 18’den fazla şelale bulunuyor. Huanguoshu şelalesini ayıran en büyük özellik ise şelalenin arka kısmında yer alan ve neredeyse ona dokunmamıza imkan sağlayan doğal mağaranın bulunması.

Gullfoss – İzlanda

İsmi “Altın Şelale” anlamına gelen Gullfoss Avrupa’nın en değerli turizm alanlarından bir tanesi. Yüksekliği 35 metre  ile sınırlı kalmış olsa da özellikle eriyen karlarla birlikte kazandığı debinin ortaya çıkardığı muhteşem görüntü ve çift şelale olması nedeni ile dikkat çekiyor. Beslendiği beyaz nehrin suları ile oldukça geniş bir alana yayıldığını da söylemek gerek.

Detian Şelaleleri – Çin- Vietnam Sınırı

Çin ve Vietnam’ın sınırında yer alan Detian Şelaleleri, Niagara, Victoria ve Iguazu şelalelerinden sonra en büyük dördüncü sınır şelalesi olması ile biliniyor. Ne yazık ki; iki ülke yarasında yakın geçmişte yaşanılan siyasi olaylar nedeni ile ziyaretçilere kapalıydı. Ancak bu yanlıştan dönüldü ve ziyaretçilere açık hale getirildi. Böylesine bir doğa harikasının herkes tarafından bilinmesi için en doğru karar olduğunu düşünüyoruz.

Mavi Nil Şelaleleri – Etiyopya

Mavi Nil Nehri üzerinde kurulu olan bu şelale aynı zamanda Tıss Issat olarak bilinen bu şelalenin isminin anlamı “Tüten Su” demek. Şelaleye vardığınızda bu ismin nereden kaynaklı olduğunu hemen anlıyorsunuz. Etiyopya’nın en çok turist alan bölgesi olma özelliğini de taşıyor.

Kaietur Şelaleleri – Guyana

Guyana’nın yağmur ormanları bölgesinde yer alan Patoro Nehri üzerinden bulunan bu şelale dünyanın en güçlü akıntısına sahip olan şelalelerden bir tanesi. Yüksekliği 226 metreyi bulan şelale görünüşü ile insanları korkutsa da inanılmaz bir doğal atmosfere sahip. Fantastik diyarlardan gerçek dünyaya geçiş yapmış gibi duran bu şelale doğa aşığı gezginler tarafından mutlaka görülmeli.

Angel Şelalesi – Venezüella

Dünyanın en büyük şelalesi olan Angel Şelalesi bu isminden farklı olarak Alto Angel adı ile de biliniyor. 978 metrelik bir yüksekliğe sahip olan bu şelale yaklaşık 807 metre boyunca hiçbir engel ile karşılaşmadan düşüşünü sürdürüyor. Ancak gezginlerin bu şelaleye ulaşması oldukça zor. Çünkü devasa bir ormanın izole bölgesinde bulunuyor.

Niagara Şelalesi – Amerika -Kanada Sınırı

Şelale denildiğinde aklımıza ilk gelen yeri listeye almasaydık olmazdı. Belki de dünyanın en ünlü şelalesi Amerika ve Kanada’nın sınırında bulunuyor. Her sene 14 milyondan fazla ziyaretçi ağırlayan bu şelale aynı zamanda dünyanın en çok turist ağırlayan bölgelerinden bir tanesi.

Listemizde yer alan şelalelere en kısa zamanda ulaşmak için yolculuğa NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak biletlerini alarak başlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin