İnsanoğlu olarak binlerce yıllık bir tarih süresi boyunca gezegenimizin farklı noktalarına ayak basıyoruz. Bu uzun süreç boyunca insanlık dünyanın farklı noktalarına birbirinden harika tarihi ve kültürel değeri yüksek eserler yerleştirmiş. Kiliseler, saraylar, camiler, tapınaklar… Şüphesiz insanın mesafe kat etmesine büyük katkıları olan köprüler de yaptığımız muhteşem eserler arasında yer alıyor. Bugün dünyada tanıklık ettikleri tarih ve muhteşem mimari yapıları nedeniyle şehirlerin sembolü haline gelmiş insanlar tarafından çokça ziyaret edilen köprüler bulunuyor. NeredenNereye.com olarak sizler için bulundukları ülkenin sembolü haline gelmiş dünyanın en harika köprülerini sizler için derledik. 

Tower Köprüsü – İngiltere 

1894 yılında hizmete açılan ve neredeyse İngiltere’de geçen her filmde rahatlıkla görebileceğimiz Tower Köprüsü kesinlikle dünyanın en sembol yapılarından biri. Öyle ki, Londra dediğimizde hemen herkesin aklında Thames Nehri üzerinde yer alan ve açılır kapanır yapısı ile dikkat çeken Tower Köprüsü zihinlerimizde beliriyor. Köprü, Londra ile bütünleşmiş bir yapı olduğundan dolayı yıl içerisinde İngiliz halkı ve dünyanın farklı noktalarından gelen ziyaretçiler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. 

Brooklyn Köprüsü – Amerika Birleşik Devletleri 

Brooklyn ile Manhattan’ı birbirine bağlayan bu köprü dizi, film gibi popüler kültür ürünleri ile öylesine tanıtılmış durumdaki hemen herkes bu enfes yapıyı tanıyor. East River üzerinde bulunan köprünün yapımı 1870 yılında başlamasına karşın dönemin şartlarında son derece zorlu bir yapı olduğundan 13 üzerinde çalışıldı ve köprü 1883’te hizmete açıldı. Bu tarihten itibaren dünyanın farklı noktalarından binlerce ziyaretçiye kapılarını açmaya devam ediyor. 

Mostar Köprüsü – Bosna Hersek 

1566 yılında Osmanlı İmparatorluğunun yetiştirdiği tartışmasız en büyük mimar olan Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından yapılan Mostar Köprüsü, UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor. Ne yazık ki yapıldığı günden sonra 427 yıl boyunca aralıksız olarak ayakta kalan bu inanılmaz köprü, 1993 yılında Boşnak – Hırvat Savaşı sırasında yıkıldı. Ancak, ülkenin tartışmasız bir sembolü olan bu yapı üzerinde yürütülen yoğun çalışmalarla yeniden yapıldı. Balkan ülkelerine bir seyahat düşünüyorsanız Mostar Köprüsü otoriteler tarafından mutlaka görmeniz gereken eserlerin başında gösteriliyor. 

Puente Nuevo – İspanya 

İspanya’nın Ronda kentinde bulunan Puente Nuevo Köprüsü şehrin en tarihi yerleri arasında. Mimar Jose Martin de Aldehuela tarafından 1751 yılında yapımına başlanan köprü, 42 yılda bitirildi. Köprü öylesine enfes bir mimari yapıya sahip ki, görenleri tam anlamı ile büyülüyor desek hiç de abartmış olmayız. 

Karl Köprüsü – Çek Cumhuriyeti 

516 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğinde olan Karl Köprüsü, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti olan Prag’da yer alıyor. Köprü, dünyanın görülmesi gereken mimari eserleri arasında ilk sıralarda gösteriliyor. 1357 yılında başlanıp 1400 yılında hizmete açılan köprü üzerinde 30 heykel bulunuyor. Bu heykeller Çek Cumhuriyeti tarihinde büyük öneme sahip kişiler için yapılmış. Tanıklık ettiği enfes manzaranın yanı sıra mimari açıdan da bir başyapıt denilebilir. 

Chengyang Köprüsü – Çin Halk Cumhuriyeti 

Çin’in özerk olan Guangxi Zhuang bölgesinde yer alan köprü, Uzak Doğu coğrafyasında bulunan en değerli mimari yapıtlardan biri olarak görünüyor. Elbette ki, tarihi son derece köklü olan Çin’de çok sayıda eser var ancak Chengyang Köprüsü, mimarisi, tarihi ve tanıklık ettiği manzaralar ile gerçekten eşine ender rastlanır bir eser. 

Rialto Köprüsü – İtalya 

İtalya’nın Venedik kenti, pek çok insan tarafından romantizmin başkenti olarak görünüyor. Bu görüşte haksız olduklarını söylemek de pek mümkün değil. Şehir, manzarası, mimari yapısı, tarihi eserleri ile gerçekten inanılmaz bir atmosfere sahip. Ayrıca kentin dört bir yanını sarmış olan su kanalları onu eşine ender rastlanan bir coğrafya haline getiriyor. Venedik’in romantik atmosferini tamamlayan dört harika köprüden biri olan Rialto Köprüsü, turistler tarafından en çok ziyaret edilen noktaların başında geliyor. 

Golden Gate Köprüsü – Amerika Birleşik Devletleri 

Amerika’nın en bilinen sembollerinden biri olan Golden Gate Köprüsü, San Francisco Körfezi’inde yer alıyor. Dünyanın en uzun köprülerinden biri olan bu yapı 2.73 km uzunluğa sahip ve üzerinde tam 6 şerit bulunuyor. Kelimenin tam anlamı ile bölgenin sembolü haline gelmiş olan yapı yılın her döneminde yoğun ve son derece işlek. 

Akashi Kaikyo Köprüsü – Japonya 

Ülkemizdeki farklı köprülerde de imzası bulunan Japonya’dan bir eser olan Akashi Kaikyo Köprüsü, Uzak Doğu coğrafyasının en önde gelen modern mimari örneklerinden biri. Kobe şehrin bulunan köprü dünyanın en uzun asma köprüsü olarak kabul ediliyor. 1991 metre uzunluğu bulunan köprü, tepe noktasında 282,8 metre yüksekliğe ulaşıyor. 

Sidney Liman Köprüsü – Avustralya

Avustralya’nın en bilinen simgesi olan Sidney Liman Köprüsü, dünyanın en uzun 6. kemer köprüsü olarak kayıtlara geçiyor. Yapımı yaklaşık olarak 10 yıl süren bu köprü, en tanındık modern mimari sembollerinden bir tanesi. Haliyle Sidney ziyaretçilerinin en uğrak noktalarından biri diyebiliriz. 

Siosepol Köprüsü – İran 

1599 -1602 yılları arasında inşa edilen bu muazzam köprü İran’ın Isfahan kentinde bulunuyor. 297 metre uzunluğa sahip olan köprü yapıldığı tarihten itibaren kullanıma açık. Safevi mimarisinin en güzel örneklerinden biri kabul edilen bu köprü üstü üste dizilmiş 33 adet çift katlı kolondan oluşuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin