“Sadece sudur deniz, dışarıdan bakana” –Ali Suad-

Sekiz haziranın dünya okyanus günü olduğunu biliyor muydunuz? Peki seyahat tutkunları için okyanuslar neden önemlidir? Aslında okyanuslar bütün insanlar için önemlidir. Evrenden bakıldığında varlığı ile yokluğu küçük bir mavi bilye olan dünyamızın dörtte üçü sudur. Tatlı su kaynaklarını çıkarırsak dünya üzerindeki su rezervlerinin yüzde doksan dokuzunu ise okyanuslar ve denizler oluşturur. Yalnızca bu bilgi bile ne kadar büyük önem arz ettiklerinin bir göstergesi olabilir.

Artık hepimiz biliyoruz ki hayat suda başlamıştır. Dünya dışında yaşam arayanların ilk baktığı etmenin gezegen yüzeyinde su olup olmaması da bundandır. Su varsa hayat vardır. Düşünüldüğünde gezegenimizin en değerli su kaynaklarına ne kadar değer veriyoruz? Ne yazık ki dünyada yaşanılan gelişmeler bu konuda çok da dikkatli olmadığımızı gösteriyor.

Dünya okyanuslar günü kapsamında onların ne kadar önemli olduğunun vurgusunu yapmaya çalışıyoruz. Hayatın başladığı bu mavi derinlikler gelecek nesillere bırakabileceğimiz en büyük miraslarımızın. Durum böyleyken onların korunmasını sağlamak da üzerimize düşen büyük bir görev. Bütün insanlık olarak çevre felaketlerinin önlenmesi adına elimizden geleni yapmalıyız. Okyanusları kirletmemek ise görevlerimizin başında geliyor. Biz de sizler için Dünya okyanuslar gününde Okyanusa kıyısı olan beş ülkeyi listeledik.

 

Fransa

Listemizin ilk sırasında Avrupa’dan bir ülke yer alıyor. Fransa denildiğinde her ne kadar aklımıza ilk gelen romantizm başkenti Paris ve Eyfel kulesi olsa da Fransa’nın gezilmeye görülmeye değer daha pek çok noktası bulunuyor. Dünya kültür ve medeniyet mirasının en önemli temsilcilerinden biri olan bu ülkede pek çok tarihi noktayı da görmek mümkün. Ayrıca Fransız sanatçıların da dünya tarihinde adından oldukça söz ettirdiğini hepimiz biliyoruz. Ülkede gezebileceğiniz bir çok müze ile bu sanatçılara ait eserleri de keşfedebilirsiniz. Ayrıca dillere destan yemekleri ve en az yemekleri kadar ünlü olan gurmeleri ile de meşhur bir ülke Fransa. Yıl içerisinde de birbirinden renkli festivallere ev sahipliği yaptığını belirtmemek olmaz. Bu ülkeye gittiğinizde okyanusa kıyısı olan küçük kasabalarından birinde gün doğumu izlemenizi kesinlikle tavsiye ederiz.

Amerika Birleşik Devletleri

Özellikle seksenlerin sonu doksanlarda gençliğini yaşayan kitlenin rüyalar ülkesidir Amerika. Bunda elbette ki bire bin katan ve toz pembe hayallerden dünyalar yaratan Amerikan sinemasının da etkisi oldukça büyük. Gene de bu ülke ile ilgili anlatılanların tümünün bir hayal olduğunu düşünmek yanlış olur. Gerçek anlamda bir fırsatlar ülkesi diyebiliriz. Amerika’nın geniş topraklarının her iki yanının da okyanusa kıyısı bulunuyor. Ülkeye özellikle tatil amaçlı gittiğinizde sonu gelmeyen uçsuz bucaksız plajlarda bulabilirsiniz kendinizi. Okyanus kıyısında düzenlene  hareketli yaz festivalleri ve partileri ile de eğlence düşkünlerinin göz bebeği haline gelen bir ülke Amerika Birleşik Devletleri.

Japonya

Özellikle geçirdiği felaket savaş döneminin ardından dünyanın yeni süper güçlerinden biri haline gelmeyi başaran Japonya benim de her noktasını keşfetmek istediğim ülkelerin başında geliyor. Bunda Japon kültürüne, Uzak Doğu mistisizmine olan düşkünlüğümün de katkısı oldukça fazla elbette. Bir de artık Japonların tüm dünyayı etkisi altına alan anime kültürünün esirlerinden biri olduğum düşünülünce ilk fırsatta ziyaret edeceğim aşikar gibi. Kendilerine has kültürleri, modern dünyanın en gelişmiş cihazları, birbirinden renkli eğlence mekanları ile kesinlikle gidilmesi gereken bir yer olduğunu düşünüyorum. Okyanusa kıyısı olan bu ülkede deniz ürünlerinin Japon mutfağında fazlası ile yer kapladığı kesin. Fakat özellikle balina avcılığı konusundaki yasakları hiçe sayan tutumları ile bu bu konu da kötü bir üne sahip oldukları da biliniyor.

Kanada

Sanırım Kanada’ya dünyanın en huzurlu ülkelerinden biri dersek abartmış olmayız. Özellikle geçenlerde okuduğum bir haberde ülke genelinde bir yıl içerisinde yalnızca bir silahlı olay olduğu yazıyordu. Bizim ülkemiz ile kıyaslandığında bu rakamın ne kadar düşük olduğu hemen anlaşılıyor. Tıp sınır komşusu Amerika gibi Kanada’nın her iki yakasının okyanusa kıyısı bulunuyor. Soğuk sevmeyen insanlar için pek cazip olmasa da Kanada içerisinde kartpostallara konu olmuş pek çok doğa harikasının bulunduğunu bilmekte fayda var.

Avustralya

Avustralya’nın okyanusa kıyısının olduğunu söylemek haksızlık olur. Bir ada ülkesi olan bu yerin çevresi tamamen okyanus. Bir çok insanın çekincesi olan camlı türleri ise deyim yerindeyse ülkenin altını üstüne getiriyor diyebiliriz. Timsahtan enva i çeşit örümceğe, birbirinden farklı binlerce böcek ve yılan türüne ev sahipliği yapıyor ülke. Ancak tüm bunlara bakarak korkmak yersiz. Ülkede yıl içerisinde çeşitli hayvan saldırılarından yaralananların sayısı yirmi beş kadar. Ayrıca bu ihtimali göz ardı ederek keşfedilmeyi bekleyen onlarca nokta barındırıyor.

Listemizde yer alan ülkelerin doğal güzelliklerinin ve tabiat değerlerinin birçoğu okyanus kaynaklı. Bununla birlikte okyanusların hala yaşamın temel kaynağı olduğunu unutmamak gerek. Dileriz Dünya okyanus günü kapsamında onların değerine dair ufak da olsa bir farkındalık yaratmayı başarmışızdır. Listemizde yer alan yada farklı onlarca ülkeye gitmek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin