“Tekne limanda güvendedir. Ama teknenin amacı bu değildir.” – Paulo Coelho-

Malumunuz, teknoloji çağında yaşıyoruz. Eski dünyaya dair elimizde pek de çok doğal alanın kaldığından bahsetmek ne yazık ki mümkün değil. Dünyanın her geçen gün artan nüfusu ile birlikte ne yazık ki doğal yaşam alanları günden güne kayboluyor. Çarpık kentleşme, rant çatışmaları, çevre kirliliği ve çok daha fazla etmenden dolayı doğanın güzelim yeşilini an be an kaybediyoruz. Hazır yeşil demişken, doğanın en güzel renklerinden bir tanesi hiç şüphesiz insanın içini huzurla kaplayan, bu nedenle olsa gerek birçok kültürde huzur anlamı taşıyan yeşil rengi. Ancak, insanların pek müdahale etmediği noktalarda yeşilin en koyu ve canlı tonlarına ulaşabiliyoruz. Özellikle metropol kentlerde yaşıyorsanız bu görüntüye çok uzun zamanlar hasret kalmanız oldukça muhtemel. Biz de sizler için ilk tatil fırsatınızda değerlendirmeniz adına doğaya olan özleminizi giderecek dünyanın en yeşil on ülkesini listeledik.

İzlanda

Efendim yeşil dedik mi İzlanda’da durmak gerekiyor kesinlikle. Eğer daha önce gitmediyseniz en yakın zamanda mutlaka ziyaret etmeniz konusunda şiddetli bir tavsiyede bulunuyorum. Öylesine masalsı, öylesine doğal bir güzelliğe sahip ki bu ülke gezerken büyülenme kelimesinin tam anlamı ile yaşıyorsunuz. İzlanda enerji ihtiyacının neredeyse tamamına yakınını doğal enerji kaynaklarından karşılıyor. Bu nedenle olabilecek çevre kirliliğini en aza indirmiş durumdalar. Göller, ormanlar, buzullar, yılın belli dönemlerinde bitmeyen günler ve geceler seyahat etmek için her şey harika duruyor öyle değil mi? Gerçekten öyle ancak biraz pahalı bir Avrupa ülkesi olduğundan bahsetmek de gerek.

İsviçre

Sırada dünyanın en zengin ülkeleri arasında gösterilen İsviçre yer alıyor. Etrafı tamamen Alp Dağları ile çevrili olan bu ülke sahip olduğu muhteşem doğal güzelliği korumak amacı ile elinden geleni yapıyor. Hatta bunun için ülkenin bazı bölgelerinde motorlu taşıtlar yasaklanmış durumda.  İnanılmaz bir doğal güzelliğinin olduğu su götürmez bir gerçek ancak seyahat etmek için bir hayli  pahalı bir ülke olduğunu da söylemek gerek.

Kosta Rika

Kosta Rika dünyanın seyrine paralel olarak kendisine bir hayli turizm geliri sağlayan ülkesinin doğasını korumak adına çevreci eylemlere en çok bütçe ayıran ülkelerden bir tanesi. Bir kez gidip bu ülkeyi gezdiğinizde korumaları için onlara yardım etmek geliyor içinizden. Orta Amerika ülkesi olan Kosta Rika yalnızca son dönemde tam beş milyon ağaç dikimi gerçekleştirmeyi başardı. Ülkedeki birbirinden güzel sahilleri de ve onların korunmasını da unutmamak lazım elbette.

 

İsveç

Bir Kuzey Avrupa ülkesi olan İsveç yeşil alanları ile ünlü ülkeler listesinde sonuna kadar hak eden ülkelerden bir tanesi. Enerji üretimi konusunda da ve doğal çevrenin bozulmaması için ülke son derece hassas. Toplum bilincininde bu alanda yüksek olduğunu söylemek lazım. Karşılığını da aldıkları kısa bir ziyaret sonunda anlayabiliyorsunuz açıkçası.

Norveç

Ülkenin bazı şehirleri gerçekten bir kartpostaldan fırlamış gibi. Buzullara yakın olması hasebiyle ve son zamanlarda buzul erimelerinin oldukça artmasında dolayı ülke bu konuda korunmak için elinden geleni yapıyor. Ancak buzul erimeleri tüm dünyayı etkileyen küresel ısınma ile bağlantılı olduğu için tamamen durdurmak mümkün değil.

Mauritius

Sırada belki de adını pek azımızın bildiği bir ülke yer alıyor. Ancak buraya Türkiye’den vizesiz olarak gidebiliyorsunuz. Hint Okyanusu’nun güneyinde yer alan Mauritius ülke kültüründen dolayı yeşile ve doğaya bir hayli saygılı. Bunun yansımalarını da ülkenin toprakları içerisinde görebiliyorsunuz.

Fransa

Aslında Fransa seyahat severlerin en çok ziyaret ettiği ülkeler arasında her zaman ilk sıralarda yer alıyor. Bu nedenle hakkında pek de konuşmaya gerek yok. Ancak Fransa’nın güzelliği ve ihtişamı yalnızca Paris ile sınırlı değil. Ülkede içerisinde kaybolmak isteyeceğiniz pek çok yeşil alan bulunuyor.

Avusturya

Avrupa’nın küçük ama güzel ülkesi. Türkiye’den gidip bu ülkede yaşayan insanların sayısı da azımsanmayacak kadar fazla. Resmi dili Almanca olan bu ülkede katı kurallar ile çevreci politikalar yürütülüyor. Bu nedenle ülkedeki yeşil alan miktarı bir hayli fazla.

Küba

Resmi dili İspanyolca olan ülke,  Karayipler’de yer alan bir ada ülkesi. Son dönemde kayıt ettiği gelişmelerle birlikte ülkeye giden ziyaretçi sayısı da her geçen gün artıyor. Boylu boyunca uzanan palmiye ağaçlarının yanı sıra eşsiz ormanlık alanları da bulunuyor. Küba, sular altında kalmamak için bir hayli mücadele ediyor diyebiliriz.

Kolombiya

Bir Güney Amerika ülkesi olan Küba son zamanlarda doğa suçlarına karşı topyekun savaş açmış diyebiliriz. Gelişmekte olan ülke inşaat faaliyetlerinde metal yerine bambu kullanıyor. Ekvatoral bir iklime sahip olan ülkede paralel olarak da dünyanın pek az yerinde görebileceğiniz bir doğal yaşam ortamı mevcut.

Doğaya yelken açıp listemizde yer alan ülkelere zaman kaybetmeden gitmek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden uçak bileti satın alarak başlayabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin