Türkiye’nin en büyük 21. şehri olan Denizli, Ege Bölgesinin güneydoğu kesiminde eşsiz bir konuma sahip. Ege ve Akdeniz arasında köprü görevi gören Denizli toprakları, 12 bin 134 kilometrekare alan üzerine yayılmış. 354 rakıma sahip şehirde 2017 yılı verilerine göre 1 milyonu aşkın insan yaşıyor. Ayrıca Denizli’de UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunan birçok antik kent yer alıyor.

Denizli, binlerce yıl boyunca biriktirdiği tarihi kültürü ve ulaşımının kolay olması nedeni ile cazibe merkezi haline gelmiş seyahat rotalarından bir tanesidir. Denizli, coğrafi konumu itibari ile hem Ege Bölgesine hem de İç Anadolu Bölgesine oldukça yakındır. Bu da il sınırları içerisinde farklı iklim ve bitki türlerinin görülmesine neden olduğu gibi tarihi boyunca farklı medeniyetler tarafından yerleşim merkezi olarak seçilmesinde etkili olmuştur. Farklı kültürlerinde etkisi ile binlerce yıl boyunca oluşan Denizli mutfağı hem İç Anadolu’dan izler taşır hem de Ege’nin sağlıklı zeytinyağlı lezzetlerini sofralarımıza sunar. Denizli seyhatiniz sırasında ustalarının ellerinden harika yöresel lezzetleri denemeyi unutmamalısınız.

Denizli’nin tarihi sürecini aydınlatmak için yapılan arkeolojik çalışmalar neticesinde buraya ilk yerleşimlerinde M.Ö 4000’li yıllarda Hititler tarafından yapıldığı keşfedilmiştir. Hitit uygarlığının son bulmasının ardından bölgede Lidyalılar ve Persler hakim olmuştur. Bu nedenle günümüzde Denizli’nin modern şehir yapılanması içerisinde bu uygarlıklardan miras kalan çok sayıda tarihi ve kültürel değeri görebilmek mümkündür. Daha sonları bölgeye yerleşen Bizans’ın ardından 1077 yılında Anadolu’nun kapılarının Türklere açılması ile birlikte Denizli de Türk yurdu olma yolunda ilerlemiştir. 1391’de Osmanlı’ya geçse de Timur, Ankara Savaşı sonrası Denizli’ye Germiyanoğlularına geri vermiş. Ancak, bundan 26 sene sonra bölgede mutlak Osmanlı hegemonyası sağlanmış.

Denizli il sınırları içerisinde UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan eserler bulunmaktadır. Şüphesiz bunun üzerinde şehrin geçmişinde oldukça uzun süre farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmasının etkisi büyüktür. UNESCO’nun koruma altına aldığı noktaların başında Denizli’nin sembollerinden biri haline gelmiş olan Pamukkale Travertenleri gelmektedir. Jeotermal kaynaklardan binlerce yıllık kireç taşı oyuklarına dolan su sağlığa son derece faydalı olduğu gibi travertenlerin pamuk gibi beyaz kalmasına neden olarak masalsı manzaralar oluşturmakta ve bu özelliği ile Denizli’yi dünyanın sayılı turizm merkezlerinden biri haline getirmektedir. Tüm bu özelliklerin yanı sıra bölgede yer alan Hireapolis Antik Kenti, insanlık tarihine ayna tutan sayılı noktalardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Akhan Kervansarayı, Anadolu Selçukluların Batı’da yer alan son kervansarayı olma özelliğine sahip Akhan, 1253’te inşa edilmiş. Beyaz kesme taştan yapılan saray, yüzlerce yıllık tarihe ev sahipliği yapıyor.

Denizli’de Gezilecek Yerler

Tarihin ve doğanın muhteşem bir iklim ile  harmanlandığı Denizli kentine düzenleyeceğiniz seyahat sırasında gezilecek çok sayıda yeri ziyaret edebilirsiniz. Denizli, Türkiye’nin kendine özgü, sıcacık insanları ile dikkat çeken bir kenti. Bu kentin güzelliklerini birkaç gün ayırarak ziyaret etmeniz mümkün. Denizli’de gezilecek yerleri sizler için kısaca listeledik.

Pamukkale Travertenleri

Kuşkusuz yerli ve yabancı ziyaretçiler arasında son derece ünlü olan Pamukkale Travertenleri, Türkiye’nin sahip olduğu en nadide doğal güzelliklerden bir tanesi. Öyle ki, dünyanın her köşesinde insanlar yıl içerisinde bu masalsı doğa harikasını ziyaret ediyor. Aynı bölgede yer alan antik kent de son derece ilgi çekici. Efsaneye göre bölgenin termal suları, romatizmal hastalıklar başta olmak üzere bir çok sağlık sorununa oldukça iyi geliyor. Bu eşsiz doğal güzelliğin son derece dikkatli şekilde korunması ise şart. İşte tam da bu nedenle UNESCO tarafından koruma altına alınmış bölgelerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Kleopatra Havuzu (Antik Havuz)

Pamukkale Travertenleri’nin hemen yanı başında bulunan Hierapolis Antik kenti içerisinde yer alan havuz yerli ve yabancı ziyaretçiler arasında son derece ünlü. Tarihin en büyük İmparatorluklarından biri olan Roma döneminden kalma bu havuz, ilk yapıldığı zamandan bugüne bir sağlık merkezi olarak kullanılıyor.

Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi

 

Her ulusun tarihinde adını altın harflerle benimsetmiş bir lider vardır. Mustafa Kemal Atatürk hiç şüphesiz Türk Milletinin en büyük kahramanı ve önderi. Ulu önderin hayattayken bizlere miras olarak bıraktığı eserler ve değerler ülkemizin dört bir yanında farklı şekillerde muhafaza ediliyor. Denizli’de yer alan Atatürk Evi de Mustafa Kemal’in anılarının başarılı şekilde sergilendiği noktalardan bir tanesi. 19. yüzyıl içerisinde yapıldığı tahmin edilen bu tarihi yapıyı Denizli seyahatiniz sırasında ziyaret etmek yerinde olacaktır.

Karahayıt Kaplıcaları

Denizli’nin termal kaynaklar bakımından son derece zengin olduğunu belirtmek gerek. Karahayıt Kaplıcaları da sağlık turizminde önde gelen ülkemizin en önemli termal tesislerinden biri. Yapılan düzenlemeler ile son derece kaliteli şekilde hizmet sağlayan kaplıcalarda vakit geçirmek sağlığınız için yerinde olacaktır.

Akköy Gölemezli Çamur Kaplıcaları

Denizli’de oldukça fazla termal kaynak olduğundan bahsetmiştik. Hepsini bir yazı içerisinde belirtmek oldukça zor olacaktır. Ancak, bunlar içerisinde Akköy Gölemezli Çamur Kaplıcaları farklı bir yere sahip. Termal su kaynağının oluşturduğu çamur, son derece temiz olmakla birlikte vücudunuza son derece iyi geliyor. Farklı sağlık sorunları için birebir olan bu çamur hamamı hem eğlencenin hem de sağlığın kesişim noktası diyebiliriz.

Hanoz Dağı Milli Parkı

Pamukkale ve Serinhisar ilçelerinin sınırlarında bulunan Hanoz Dağı Milli Parkı, Denizli seyahatiniz sırasında mutlaka görmeniz gereken noktalardan biri. Bu dağlık alan, yeşilin hemen her tonunu cömerçe misafirlerine sunuyor. Uzun boylu ağaçların yanı sıra bölgede onlarca farklı bitki türünü iç içe görebiliyorsunuz. Koruma altına alınan bu doğal yaşam alanı hafızalarınızdan uzun süre çıkmayacak enfes manzaralara tanıklık etmenize olanak sağlıyor.

Not: Bu harika kentin birbirinden güzel noktalarını gezerken “ arabaşı, yen böreği, keşkek ve katmer ” gibi Denizli’nin harika yöresel lezzetlerinin de tadına bakmayı unutmamanızı tavsiye ederiz.

Denizli’ye Nasıl Gidilir?

Denizli ülkemizin büyük şehirlerinden bir tanesi. Bu nedenle kolaylıkla ulaşım sağlayabileceğiniz bir yol düzenlemesine sahip. Uçak kullanarak seyahat edebileceğiniz gibi kişisel aracınızla da kolaylıkla ulaşım sağlamanız mümkün. Kısa süre içerisinde karayolu üzerinde kente ulaşım sağlamak için Türkiye’nin her yerinden en uygun Denizli otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin