Bugün rotamızı sıcak iklimi ve iklimi kadar sıcak insanları ile ziyaretçilerine kapılarını aralayan Akdeniz’in güzel şehri Burdur’a çeviriyoruz. Güneybatı Anadolu Bölgesi içerisinde Göller Yöresi’nde bulunan Burdur, çevresinde yer alan Muğla gibi turizm alanında isminden bir hayli söz ettiren şehirlerin gölgesinde kalmış olsa da kendine özgü doğal güzellikleri ve tarihi değerleri ile Türkiye’nin gezilmesi, görülmesi gereken şehirlerinden bir tanesidir. Yedi bin kilometrekareye yakın yüzölçümü, 963 metre rakımı ve iki yüz altmış bini geçen nüfusu ile bu küçük ve sıcak Akdeniz şehri ziyaretçilerine her dönem kapılarını aralıyor. Merkez ilçesi başta olmak üzere, Bucak, Yeşilova, Gölhisar, Çavdır, Tefenni, Karamanlı, Ağlasun, Çeltikçi, Altınyayla ve Kemer, Burdur ilinin en çok bilinen ilçeleri arasında yer alıyor. Aynı coğrafi bölgede Antalya, Denizli, Muğla, Isparta, Afyon illeri ile komşuluk içerisinde bulunan Burdur, adı geçen şehirlerden bazılarının turizm alanında oldukça meşhur olması nedeni ile bir nebze gölgede kalmış bir şehir. Ancak Türkiye içerisinde yolculuk edecek seyahat severlerin bu şehirlere uğramadan doğrudan Budur’a seyahat etmek için nedenleri de yok değil. Göller Yöresi’nin korunmayı başarmış doğal alanları ile dikkat çeken bu küçük şehri misafirperver bir yaklaşımla kapılarını ziyaretçilerine aralarken bu kendine özgü doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi değerlerini de cömertçe sergiliyor. NeredenNereye.com ailesi olarak biz de siz seyahats everler için Burdur’un gezilecek yerlerini kısaca listeledik.
İçerikteki Konular
Salda Gölü
Burdur’da gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelen isim şüphesiz Salda Gölü oluyor. Yeşilova’da yer alan Salda Gölü, kartpostalları andıran ikonik bir doğa manzarasına sahip. Göz alabildiğince uzanan sarışın kumsalları ve yakından çok daha berrak görünen turkuaz rengi suyu ile göl Türkiye’nin Maldivleri olarak da anılıyor. Özellikle kısa süreli tatil fırsatı yakalayan yerli turistin kaçamak noktalarından biri haline gelen Salda Gölü çevresinde ziyaretçiler akıllardan uzun süre çıkmayacak manzaralar eşliğinde huzurlu zaman geçirmek için sevdikleri ile kamp yapıyor.
İnsuyu Mağarası
Burdur’da gezilmesi gereken bir diğer nokta ise İnsuyu Mağarası. Binlerce yıllık coğrafi oluşumların neticesinde ortaya çıkan mağara dünyanın farklı noktalarından ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Karstik yapının erimesi sonucunda sarkıt ve dikitlerin oluşturduğu mağara ülkemizde eşine ender rastlanan manzaralara tanıklık etmenize olanak sağlıyor. Bu gizemli mağaranın kendine has özelliklerinden biri de içerisinde bulunan göl gibi su kaynaklarının astım, egzama gibi hastalıklara iyi gelmesi. Bu nedenle sağlık sorunları nedeni mağarayı keşfetmek isteyenlerin sayısı da bir hayli fazla.
Burdur Arkeoloji Müzesi
Osmanlı’nın son dönemlerinde yapılmış bir yapı içerisine kurulmuş olan Burdur Arkeoloji Müzesi içerisindeki altmış binden fazla eser ile kesinlikle görülmesi gereken noktalardan bir tanesi. Müzede oldukça fazla sayıda eser var bu nedenle öncelikli olarak Burdur ve çevresi hakkında bilgi sahibi olmanın yanında ülkenin genel tarihine dair çok sayıda esere de rastlamanız mümkün.
Sagalassos Antik Kenti
UNESCO Kültür Mirası Listesinde yer alan Sagalassos Antik Kenti şehirde görülmesi gereken noktaların başında geliyor. Tarihin tozlun sayfalarına açılan bir kapı niteliği taşıyan alana her yıl ülkenin ve dünyanın farklı noktalarından onlarca ziyaretçi geliyor. Dünya üzerinde en yüksek noktada bulunan tiyatrayo sahip olan alan Ağlasun Dağı eteklerine kurulmuş.
Tarihi Osmanlı Yapıları
Burdur’un merkez ilçesinde Osmanlı döneminden kalma çok sayıda ev, hamam, kervansaray gibi tarihi mimari eserler bulunuyor. Rotanıza, Burdur’u dahil ettiğinizde 17. Yüzyıl Osmanlı mimarisinin önemli eserlerini bünyesinde barındıran bu yer tarih ve mimari meraklıları için mutlaka gezilmesi gereken bölümler oluşturuyor. Ulu Cami, Bakibey Konağı, Pirkulzade Medresesi, Peribaşlar Evleri, Saat Kulesi merkezde başlıca görülmesi gereken tarihi değerler arasında yer alıyor.
Lisina Doğa
Burdur, Merkez ilçesine bağlı Karakent Köyü’nde oldukça samimi bir inanç ile kurulmuş bir doğa merkezi burası. Tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak ayakta duran bu merkez içerisinde doğa ile ilgili olarak aklınıza gelebilecek onlarca çalışma, yardımlaş prensibi benimsenerek son derece içten, samimi bir çaba ile yürütülüyor. Rotanıza Burdur’u ekledikten sonra seyahatin tatlı yorgunluğunu atmak için bu doğal ortam içerisinde hayvan dostlarımızda birlikte huzurlu ve bir o kadar da keyifli vakit geçirmek isteyebilirsiniz.
Lavanta Deresi
Lavanta ve Gül denildiğinde aklımıza ilk olarak bu alanda kendini markalaştırmayı başaran Isparta geliyor. Ancak Türkiye’nin en büyük lavanta yetiştirme alanı Lisina’nın kurmuş olduğu Burdur Akçaköy’de yer alan Lavanta Deresi. Doğanın kendisine verdiği güzelliği cömertçe sergilemekten çekinmeyen lavantalar bu göz alabildiğince uzanan tarlalar boyunca insana akıldan uzun süre çıkmayacak bir manzaranın resmini sunuyor.
En yakın zamanda Türkiye’nin herhangi bir yerinden Burdur’a seyahat etmek ve listemizde yer alan bölgeleri yakından görmek için en uygun Burdur otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.