Bugün Macaristan’ın başkenti olan Budapeşte’ye bir yolculuk düzenliyoruz. Orta Avrupa’nın doğal güzelliklerini yakından tanımanıza olanak sağlayacak olan bu şehir son yeşilin hemen hemen her tonunun göründüğü eşsiz doğası ile popüler tatil rotalarından biri haline geldi. Macaristan’ın Budapeşte şehri elinize geçen kısa bir tatil fırsatında kolaylıkla gezebileceğiniz bir yer. Budapeşte’de tarih uzmanlara göre M.Ö 1. Yüzyıl dönemlerinde ilk yerleşimin yapılması ile başlıyor. Şehre ilk yerleşimler Keltler tarafından yapılmış. Daha sonrasında Kelt yönetimine dönemin en büyük imparatorluğu olan Roma son vermiş ve bu şehri bir merkez haline getirmiş. Bugün Budapeşte’nin tarihinden günümüze kalan mirasları şehir içerisindeki farklı müzelerde görebilmeniz mümkün.

Dokuzuncu yüzyıl dolaylarında kentte Macarlar hakimiyetini kurmuş ve şehrin şekillenmesini sağlamışlar. On üçüncü yüzyılda Macar Krallğı kurulana kadar sakin zamanlar geçiren Budapeşte bu dönemden sonra hızlı gelişim göstermiş. Türkiye’den ziyaret edecekler için önemli noktalardan biri ise Budapeşte’nin yaklaşık 150 yıl gibi bir süre için Osmanlı kontrolünde bulunmuş olması. Bu nedenle şehre ayak bastığınızda bizim kültürümüzü yansıtan mimari eserler de görmeniz mümkün. Daha sonra tüm dünyada meydana gelen milliyetçilik akımı etkileri ile birlikte Macar Krallığı olarak Osmanlı’dan ayrılmış. Budapeşte’nin II. Dünya Savaşı dönemlerinde geçirdiği zor zamanlar şehrin demografik yapısının değişmesinde de etkili olmuş. Savaş yıllarından sonra bu şehrin uzun süredir yerlileri olan Yahudilerin nüfusu bir hayli azalmış.

Budapeşte, bir zamanlar “Yahudi Mekkesi” olarak anılan bir şehir. Günümüzde ise nüfusunun çok büyük bir kısmı Hristiyan. Şehirde öncelikli olarak resmi dil konuşuluyor olsa da ikinci dil olarak İngilizce’yi benimsediklerinden seyahatiniz sırasında fazla zorluk çekmeden iletişim sağlayabilirsiniz. Elbette bir şehre seyahat etmek için iklimi hakkında da bilgi sahibi olmaktan hiçbir zarar gelmez. Aslında Orta Avrupa’nın bu yeşil şehri karasal iklim altında bulunuyor. Ancak aklınıza hemen dondurucu soğuklar gelmesin. Budapeşte’nin iklimi için nemli karasal iklim diyebiliriz. Yani soğuk hava kaçınılmaz ancak dondurucu boyutlara da ulaşmıyor. Üstelik Budapeşte termal kaynaklar açısından da zengin bir şehir olduğu için sıcaklığın en düşük olduğu Aralık – Şubat ayları içerisinde dahi eğlenceli bir tatil geçirebiliyorsunuz. Ancak özellikle bir mevsim önerilmesini istiyorsanız bizim tavsiyemiz kesinlikle bahar olurdu. Bunun iki nedeni var: İlk olarak Budapeşte Orta Avrupa’nın doğal güzellikleri ile ün yapmış şehirlerinden biri ve sıcaklıkların artmaya başladığı mart ayından itibaren doğa kendini sakınmadan sergiliyor. İkinci olarak ise bahar dönemi doğanın uyanışını temsilen Budapeşte’de en hareketli festivallerin olduğu dönem. Örneğin bahar mevsiminde buraya binlerce insanın akın etmesini sağlayan Satranç Festivali en önemli etkinliklerden bir tanesi. Eğer Budapeşte’ye Ağustos ayı içerisinde bir seyahat düzenlerseniz dünyaca ünlü Sziget Festivaline katılarak birbirinden değerli isimlerin konserinde bulunabilirsiniz.

Seyahat için bir diğer önemli nokta da biliyorsunuz ki konaklama. Aslında Budapeşte’nin turist sayısını her geçen arttıran bir şehir olduğunu düşündüğünüzde konaklama seçeneklerinin de gelişmiş olduğunu anlıyorsunuz. Kısaca bahsetmek gerekirse Budapeşte kent merkezinde hiç zorluk çekmeden her bütçeye uygun konaklama tesisi bulabileceğinizi söyleyelim. Ancak ben sırt çantası ile rüzgara kapılıp yollara düşmüş bir gezginim ve en uygun fiyatlara konaklamak istiyorum derseniz kesinlikle 7. Bölge (Jewish Quarter) alanına bakmalısınız. Ben sabah uyandığımda aklımdan çıkması zor manzaralara tanıklık etmek istiyorum diyenlerdenseniz ise 8. Bölge yani Palace Quarter bölümüne bakmalısınız. Elbette benim ortalamanın üstünde bir bütçem var ve biraz daha lüks konaklama seçenekleri arıyorum derseniz, tercihlerinizi Kale Bölgesi içerisinde yapmalısınız.

Yapmadan Geri Dönmeyin!

  • Budapeşte’nin tarihine bir yolculuk için Buda Kalesini ziyaret edin.
  • Orta Avrupa’nın her dönemden izlerini taşıyan bu şehri tanımak için mimari yapılarını ziyaret edin.
  • Bahar döneminde seyahat etmişseniz mutlaka hareketli festivallerde yerinizi alın.
  • Yılın her mevsiminde uygun olan kaplıcaları ziyaret etmeyi unutmayın.
  • Bölgenin şarap madenlerinde özenle üretilen şarapları tatmayı unutmayın.
  • Şehrin manzarasını en iyi şekilde görebileceğiniz iki tepe olan Balıkçı Tabyası ve Gellert Tepesini ziyaret edin.
  • Buraya kadar gelmişken mutlaka Tuna Nehrin’de bir tekne turuna katılın.
  • Yorgunluğunuzu atmayı denerken Macar mutfağının harika lezzetlerini denemeyi de unutmayın.

Budapeşte’de Gezilecek Yerler

Orta Avrupa’nın bu güzel şehrinde gezilecek yerlerin başında mimarisi ve yapısı ile tüm görkemini size hissettiren Buda Kalesi geliyor. Burada harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Kalede yer alan Ulusal Galeri ve Macar Askeri Tarih bölümleri de gene görmeniz gereken alanlar. Daha sonrasında rotanızı Trinity Meydanına çevirebilirsiniz. Burada yer alan Mathias Kilisesini ve Balıkçı Tabyasını ziyaret edebilirsiniz. Birbirine yakın olan bu bölgeleri gezdikten sonra Kahramanlar Meydanına gidebilir, orada yer alan Milenyum Anıtını görebilirsiniz. Daha sonrasında ise Dohany Sokağı Sinagogunu ziyaret ederek usulca bir yürüyüş ile Gellert Tepesini ziyaret edebilirsiniz. Tüm bunlardan sonra tarihi ve mimari yapılar yeter biraz da kendimi doğanın huzurlu kollarına atmak istiyorum derseniz Margaret Adası tam sizlere göre.

İlk tatil fırsatınızı Budapeşte’de geçirmek isterseniz öncelikli olarak ihtiyacınız olan bir uçak bileti olacaktır. En uygun uçak biletlerini NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin