Yeni yılın ilk makalesinden merhaba… 🙂

Yazılarımızda oradan oraya, dünyanın bir ucundan bir ucuna yolculuklar yapıyoruz. İşimiz gezginlerle ve bir gezgin asla yerinde duramaz… Elbette insanların içindeki seyahat tutkusunu ateşleyen bazı etkiler mevcut. Bir yolculuğa çıkmanın en ateşleyici noktalarından biri de şüphesiz, keşfetmek ve öğrenmek isteği. Bu nedenle dünyanın farklı noktalarından her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan devasa müzeler bulunuyor.  Dünyanın en ünlü müzelerinden bahsettiğimiz de sizin de aklınıza ilk gelenlerden biri British Museum oldu değil mi?

Londra’nın merkezi bir noktasında yer alan British Museum belki de dünyanın en dikkat çekici müzesi ve her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlıyor. İçerisindeki onlarca bölüm ve binlerce eser ile kesinlikle gezmek ile bitiremeyeceğiniz yerlerden biri bu müze. Ancak siz hazır Londra’ya gitmişken hem British Museum’u gezeyim hem de şehri diyorsanız ve buraya ayırabileceğiniz zaman kısıtlıysa dert etmeyin, sizin için British Museum’da görülmesi gereken 7 harika eseri listeledik.

1 – Ur Oyunu

Sırada biraz gizemli bir eser var. Aslında British Museum’da sergilenen bu eser bir oyun tahtası. M.Ö 2400 – 2600 yılları arasında yapıldığı düşünülen bu oyun tahtasının İran’da yapıldığı düşünülüyor. Oyunun kurallarını da arkeologlar dahil kimse bilmiyor diyebiliriz. Binlerce yıllık bir oyun var ve kimse kurallarını bilmiyor.

 

2 – Lion Hunt Rölyefleri

British Museum’un 10.  odasında dünyanın en değerli sanat eserlerinden biri yer alıyor. Erken dönem sanat anlayışının göstergelerinden biri olarak kabul edilen Lion Hunt Rölyefleri, M.Ö 7. Yüzyılda kralların halkını korumak için aslan avladığına dair yapılan bu rölyefler gerçekten harika bir işçilikle işlenmiş. Özellikle sanat tarihine ilgisi bulunan gezginlerin kesinlikle görmesi gereken eserler arasında bulunuyor.

 

3 – Lewis Satranç Figürleri

Satranç benim de severek oynadığım oyunlardan bir tanesidir. Dünya genelinde de pek çok kişi tarafından sevilen bir oyun. Oynarken çok eski zamanlara ait olduğunu bildiğim bu oyunun nasıl ortaya çıktığını hep merak etmişimdir. Zira oldukça yaratıcı bir kişinin elinden ortaya çıktığı kesin. Avrupa sanatının en nadide örneklerinden biri olan Lewis Satranç Figürleri, dünyanın en değerli satranç tahtası diyebiliriz. Eser paha biçilemez ve bu oyunun M.S 1150 – 1200 yılları arasından kalma bir versiyonunu British Museum’da görebiliyorsunuz.

4 – Rosetta Taşı

Evet, antik Mısır’a ait bu eser yıl içerisinde birçok ziyaretçinin bu müzeyi ziyaret etmesini sağlıyor. 1802 yılından bu yana British Museum’un 4 numaralı odasında sergilenen bu paha biçilmez yapının üzerindeki sembollerden yapılan çıkarımlara göre bir dini ritüeli anlattığı düşünülüyor. Yaklaşık 2 metre yüksekliğindeki bu taşın ne yazık ki bir köşesi kırık, ayrıca bu tarihi eserin en dikkat çekici özelliklerinden biri de şu ki; eser bulunduktan Mısır hiyerogliflerinin çözümlenmesi için bir anahtar olarak kullanılıyor ve bu konuda devrim niteliğinde bir adım oluyor.

5 – Oxus Hazinesi

Boyu küçük ama değeri oldukça yüksek bir eser var sırada. Oxus Hazinesi, M.Ö 4 -5. Yüzyıldan kalan altından bir atlı araba figürü.  75, 5 gram ağırlığı ve 19, 5 cm boyu ile kimileri tarafından fark edilmeden yanından geçilse de eser British Museum ayrılmaz parçalarından biri. Bu altından eserde atlı arabası ile seyahat eden bir kral figürleştirilmiş.

 

6 – Katebet Mumyası

Katebet Mumyası, British Museum’un en gözde eserlerinden biri.  M.Ö 1250 – 1330 yıllarından kalma olan mumyanın boyu 165 cm’dir.  Katebet isminde bir kadına ait olan bu mumyanın üzerinde harika işlemeler bulunuyor.

7 – Parthenon Heykelleri

Roma’da yer alan Pantheon eserleri ile karıştırmamak gerek elbette.  Parthenon ise Eski Yunan’ın merkezi Atina’da yer alan bir komplex yapı. Bu eşsiz eserin British Museum’da sergilenen kısmı 1817 yılından beri bu müzede sergileniyor. Ancak heykellerin hepsini bir arada görmek isterseniz biraz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz, çünkü diğer kısımları Louvre, Vatikan Müzeleri, Kopenhang Milli Müzesi gibi dünyanın sayılı müzelerinde parçalar halinde sergileniyor.

Bugün British Museum’da yer alan muhteşem 7 esere yer verdik. Birbirinden değerli sayısız eserin bulunduğu British Museum’u ziyaret etmek isterseniz NeredenNereye.com üzerinden bir uçak bileti alarak yolculuğunuza başlayabilirsiniz.

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin