Bolu, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde yer alan doğal güzellikleri ile yıllar içerisinde ülkemizin sembolik turizm noktalarından biri haline gelmiş bir şehir. Özellikle sonbahar mevsiminde bir seyahat planı hazırlıyorsanız Bolu Abant ve Yedigöller Milli Parkı eşsiz manzaraları ile kafanızda beliriyor. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ve kültürel birikimi ile de ziyaretçilerin ilgisini çeken Bolu’yu keşfetmek istiyorsanız bir hafta gibi bir süre ayırmanız uygun olacaktır. Bolu’nun cazip noktalarından bir diğeri ise binlerce yıllık tarihi boyunca Karadeniz’in yeşilleri ile süslenmiş enfes lezzetleri. Öyle ki, Bolu’da her yıl lezzet festivalleri düzenleniyor ve yüzlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Bugün sizler için Bolu mutfağının en harika yöresel lezzetlerini kısaca derledik. 

Ovmaç Çorbası 

Bolu’nun enfes yöresel lezzetleri listemize şehrin sofralarından eksik olmayan harika bir çorba ile başlamak yerinde olacaktır. Oğmaç ya da Ovmaç çorbası olarak bilinen bu yemek; Soğan, salça, kıyma, yumurta ve un birleşiminden ortaya çıkıyor. Çorbayı hazırlarken dikkat edilmesi gereken nokta avuç içerisinde ufaladığınız unu çorbaya ilave etmek. Son derece lezzetli bir çorba olmasının yanı sıra aynı zamanda doyurucu bir lezzet. İsterseniz servis sırasında çorbanızı Karadeniz yeşillikleri ile süsleyebilirsiniz. 

Yayla Çorbası

Köken olarak Bolu mutfağına ait olan yayla çorbası yıllar içerisinde öylesine beğenilmiş ki, bugün Türkiye’nin hemen her bölgesinde pişiriliyor. Hatta artık marketlerde hazır çorba olarak da satın almanız mümkün. Elbette Bolulu ustaların ellerinden yemek bir farklı olacaktır. Yapımını hemen herkesin bildiği yayla çorbasını bir de Bolu sofralarında denemek aklınızın bir köşesinde yer etsin. 

Abant Kebabı

Listemizde sırada Türk mutfağı ile özdeşleşmiş kebab yer alıyor. Abant Kebabı elbette ki yöreye özgü bir şekilde hazırlanıyor. Eğer kebab seviyorsanız mutlaka bir de Abant usulünü denemelisiniz. Tam bir közlenmiş patlıcanın üstüne soğan, mantar, domates, kuzu eti ve farklı yeşilliklerin eklenmesi ile yapılan Abant Kebabı kelimenin tam anlamı ile aklınızda uzun süre yer edecek bir lezzet. 

Kartalkaya Kebabı

Yeniden bir kabab ile karşınızdayız. Bolu’da birçok kebab türü ile karşılaşacağınızı belirtmemiz gerekir. En ünlülerinden bir tanesi de Kartalkaya Kebabı. Eğer patlıcan sevmiyorsanız, Abant Kebabı yerine rahatlıkla tüketebilirsiniz. Yumuşacık kuzu etinden yapılmış sote, soğan, domates, havuç, kabak ve çeşni ile karıştırılması ile hazırlanan bu kebap harika. Sunumu sırasında servisi için volovan kullanılıyor. Lezzeti olduğu kadar görüntüsü ile de iştah açıyor diyebiliriz. 

Yedigöller Kebabı

Etli lezzetleri sofranızdan eksik etmiyorsanız Bolu seyahatiniz sırasında hiç de zorluk çekmeyeceğinizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Yedigöller Kebabı, karşılaşabileceğiniz en lezzetli etli yemeklerden bir tanesi. Hem tavuk eti hem de kırmızı et ile yapılan Yedigöller Kebabı, etlerin hazırlanmasından sonra tavada kızartıp üzerine yoğurt ve sos eklenerek hazırlanıyor. Servis edilmeden önce üzerini közlenmiş biber ve domateslerle süslendikten sonra kızgın tereyağı ilave ederek servis edebilirsiniz. 

Mengen Pilavı

Pilav, Türk mutfağının ayrılmaz bir parçası diyebiliriz. Her şehrimizin kendine özgü bir pilavı bulunuyor. Elbette yemekleri ile ünlü Bolu sofralarında da yöreye özel bir pilav olmasa olmazdı. Mengen pilavı, bugüne kadar denediğiniz bütün pilav çeşitlerini unutturacak kadar enfes bir lezzet. Mengen Pilavı, dereotu, mantar, kuzu eti, domates, ceviz gibi birbirinden farklı malzemelerin özenle harmanlanarak bir araya getirilmesinden oluşuyor. Zengin malzeme listesi ile iştahını kabartan bu lezzeti ustalarının ellerinden Bolu’da denemekte fayda var. 

Bolu Köftesi 

Sırada Türk mutfağının bir başka meşhur lezzeti olan köfte var. Bolu köftesi, taze kıyma ile hazırlana yassı köfteler yanlarında biber ve patates karışımı ile servis ediliyor. Üzerine eklenen özel sosu ve domateslerle hem gözleri büyülüyor hem de midemize bir ziyafet sunuyor. Bolu köftesi fazla yağ kullanılmadan yapıldığından diğer köftelere göre daha hafif ve çabucak bir doygunluk hissi oluşturmuyor. 

Kabaklı Gözleme

Gözleme İç Anadolu bölgemiz başta olmak üzere Türkiye’nin her köşesinde yapılıyor ve afiyetle tüketiliyor. Ancak Bolu’da yapılan kabaklı gözleme farklı tadı ile ön plana çıkıyor. Kabaklı gözleme, bal kabağı ve şekerle harmanlanarak sacda pişiriliyor. Üstüne ilave edilen kaymak ile sunulan bu tatlı gözleme yemeye doyulmuyor. 

Bolubeyi Tatlısı

Ekler hamuruna benzer bir hamurla yapılan, ortası bol pasta kreması ve Mudurnu saray helvası ile doldurulan bu tatlı, üzerine çikolata gezdirildiğinde muhteşem bir tat oluyor. Bolu’nun Karadeniz yeşillikleri ile süslenmiş enfes lezzetlerinden sonra öğününüzü Bolubeyi tatlısı ile yapmak harika olacaktır. 

Kaldırık Dolması 

Sırada dolma sevenlerin kolaylıkla aşık olabileceği enfes bir lezzet yer alıyor. Kaldırık dolması, kaldırık yapraklarının Karadeniz’in en popüler malzemelerinden biri olan mısır unu ile hazırlanan bir karışımla doldurulması ile yapıyor. Son derece hafif olan bu lezzet akşam yemeklerinde Bolu sofralarından eksik olmuyor diyebiliriz.

Bolu’nun enfes yöresel lezzetlerini ustalarının ellerinden denemek için Türkiye’nin her yerinden en uygun Bolu otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin