Bugün Avrupa’nın en eski başkentlerinden biri olan Belgrad’a bir yolculuk yapıyoruz. Şehrin en önemli ve ilk bakışta dikkati çeken özelliklerinden bir tanesi yer yaştan enerji dolu insanın günün hemen hemen her saatinde sokakları renklendirmesi. Şehir yapılanması içerisinde dikkat çeken yemyeşil parkları, hareketli gece hayatı, hemen ısınacağınız güler yüzlü insanları, bir yandan gezerken bir yandan da damak tadınızı bulacağınız şık restoranları ve vizesiz seyahat avantajı ile son yılların en çekici tatil destinasyonlarından biri olmayı başaran Belgrad özellikle Türk ziyaretçiler için kollarını açıyor diyebiliriz. Belgrad belirttiğimiz gibi enerjisi son derece yüksek ve özellikle bahar – yaz aylarında cıvıl cıvıl olmayı başaran bir şehir.

Vizesiz olması nedeni ile yalnızca bir uçak bileti yada otobüs bileti satın alıp gidebileceğiniz bu şehre ulaşım sağlamak da son derece basit.

Kent içerisinde parça parça yerleştirilmiş harika parklara bakınca Belgrad halkının yüksek bir yeşil alan kültürüne sahip olduğunu hemen anlayabiliyorsunuz. Her iki tarafını da çevreleyen dingin nehirlerle gündüzleri kalabalıktan uzak eşsiz manzaralar eşliğinde huzurlu bir tatil geçirme fırsatı yakalarken renkli gece hayatı ile hava karardığında sıkılmanızı da önlüyor.

Her iki tarafını çevreleyen nehirlerin bulunması nedeni ile stratejik bir coğrafi konuma sahip olan bu şehir tarihin eski dönemlerinden beri önemli bir yerleşim merkezi olarak kabul ediliyor. 878 tarihinden itibaren yerleşime açılan bu şehir bu tarihten itibaren kendisine hakimiyet kurmak isteyenlerin mücadelelerine tanıklık etmiş. İlk büyük yerleşimin İskoçlar tarafından yapıldığı şehir daha sonraki dönemlerde bünyesinde Romalıları ağırlamış. Nihayet dördüncü yüzyıl dolaylarına gelindiğinde ise kent Sırplar tarafından alınmış ve başkent olarak kabul görmeye başlamış. Bizans, Bulgarlar ve Macarlar arasında çekişmelere neden olan şehir aynı zamanda II. Murad ve Fatih Sultan Mehmet tarafından kuşatılmış olsa da Türk toprakları olarak kabul görmesi Kanuni Sultan Süleyman döneminde gerçekleşmiş. Zengin tarihi geçmişi boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu şehir Avrupa’nın en eski gelişmekte olan kentlerinden biri olarak kabul ediliyor ve günümüzde tarihe ışık tutan yapıları ile beraber yıl boyu hız kesmeden devam eden sergilere ev sahipliği yapıyor. Ayrıca şehirde Avrupa tarihini yakından gözlemleyebileceğiniz çok sayıda müze bulunuyor.

Sava ve Tuna nehirlerinin kesiştiği noktada yer alan Belgrad’ı gezerken inanılmaz şehir içerisine konumlanmış olan çok sayıda yeşil alan ile inanılmaz manzaralara tanıklık ediyorsunuz. Şehir parkları, kaleleri, tarihi semtleri ile kendine özgü bir kent olan Belgrad içerisinde Art – nouveau yapılardan Osmanlı mimarisine kadar farklı özellikler sergileyen çok sayıda yapıyı bir arada görmeniz mümkün. Bu muhteşem kent görüntüsünün içerisinde insanı biraz rahatsız eden savaş dönemi yapılarına rastlamak da mümkün.

Belgrad Gezilecek Yerler 

Kenti gezerken şehrin hemen hemen tüm gezginler tarafından bilinen ve sıkça ziyaret edilen belli başlı noktalarının dışına çıkmakta yarar var. Belgrad merkezinin karşı kıyısında yer alan “Zemun” yapısal özelliklerini koruyan bir Orta Çağ şehri olarak karşınıza çıkıyor. Savamala bölgesi ise tarihi yapılarını koruyan ve bu salaş yapılar ile ünlü olmasına karşın hızla gelişim gösteren bir bölge olarak sizleri bekliyor. İkinci Dünya Savaşı sonrası inşa edilen Yeni Belgrad alanı ise sizlere Avrupa’nın modern yüzünü sunuyor.

Cumhuriyet Meydanı :

Trg Republike Belgrad (Cumhuriyet Meydanı) şehrin ana meydanı görevini üstleniyor. Meşhur Stambol Kapısı’nı bulunduğu meydan burada yerel halkı izlemek ve harika manzaralar eşliğinde şehir turunuza başlamak için son derece uygun bir nokta. Ulusal Tiyatro Binası, Ulusal Müze, Prens Mihailo Anıtı bölgede görebileceğiniz eserler arasında bulunuyor.

Knez Mihailova Caddesi :

Burası Belgrad’ın en ünlü ve en hareketli Caddesi olarak biliniyor. İstanbul’un İstiklal Caddesi’ni andıran bir yapıya sahip. Terazij Caddesi üzerinden Kalemegdan Parkı’ na kısa bir yol sunduğundan her gün binlerce insan bu cadde üzerinde bir gezintiye çıkıyor. .

Kalemegdan:

Sava Nehri’nin kenarında yer alan bu kale Romalılar tarafından şehrin güvenliğini sağlamak amacı ile yapılmış. Olduk önemli bir stratejik konuma güçlü surlar ile inşa edilen bu kale döneminde geçilmesi en zor kalelerden biri olarak biliniyor. Tarihi boyunca defalarca kuşatılmasına karşın günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış. Pobednik Heykeli, St. Petka, Askeri Müze, Ruzia Kiliseleri bölgede görebileceğiniz diğer harika eserler.

Aziz Mihail Katedrali:

Baş melek Micheal’e adanmış olan bu katedral mimari açıdan harika bir görsel şölen sunuyor. Katedral içerisinde aynı zamanda Sırp tarihinde kutsal kabul edilen ya da oldukça önemli işlere imza atmış olan kişilerin lahitlerini görebilirsiniz. “Etnografya Müzesi, Tasmajdan Park, Nikola Tesla Müzesi, Aziz Sava Katedrali, Skadarjija, Savamala, Zemun, Ada Ciganlija” Belgrad şehrinde görebileceğiniz diğer yerler.

Seyahatleriniz için en uygun biletleri NeredenNereye.com adresinden online olarak satın alabilirsiniz. Keyifli yolculuklar dileriz!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin