“Seyahatin önündeki tek engel kapının eşiğidir.” -Bosna Atasözü-

Balkanlardan gelen bu sözün bizlere anlattığı gibi, seyahatin önünde hiçbir engel olmamalı. Her seyahat insanın hayatında aynı zamanda bir keşif yolculuğudur. Kimi zaman manevi yanlarımızı keşfedebiliriz, kimi zaman tarihimizi baştan gözlemleyebiliriz. Tam da burada Balkanlardan söz etmek gerekiyor. Türkiye’de yaşayan seyahat severler olarak eğer tarihe bir yolculuk yapmak istiyorsak balkanlar kesinlikle rotamızın içerisinde yer almalı.

Hem kültürel olarak hem de ortak tarihi geçmişimizin bizi kaynaştıran etkisi nedeni ile Balkanlar seyahat için en fazla tercih edilen rotasyonlar arasında yer alıyor. Aynı zamanda bu toprakların ülkemiz ile olan coğrafi benzerliği ve eşsiz doğal güzelliklere ev sahipliği yapması da tercih edilme nedenleri arasında yer alıyor. Balkanlarda bir gezgin için yok yok diyebiliriz. Kendine has bir kültür, sıcak kanlı ve eğlenceli insanlar, tarih, mimari… E daha ne olsun! Tüm bunların yanında eksik olan tek şey sizin oraya bir yolculuk düzenlemeniz. Sizler için Balkanların en güzel beş şehrini listeledik.

Saraybosna, Bosna Hersek

Eşsiz doğal doğal güzelliklerinin yanında acılarla dolu bir tarihi geçmişe de sahip bu şehir. Savaş hiçbir zaman hiç kimseye mutluluk getirmemiştir belki ancak bir savaşın bıraktığı yaraları görmenizi sağlayacak yerlerden bir tanesi Saraybosna şehri. Irmaklar, kocaman yeşil vadiler, oksijen dolu havası ve tüm bunların yanında geçmişin acı hatıralarının içinizde hissettirdikleri. Saraybosna şehrine yolculuk gerçekleştirenlerin görmesi gereken noktalar arasında, “Başçarşı, Sebil, Saat Kulesi, Gazi Hüsrev Medresesi, İnat Evi, Umut Tüneli, Sonsuz Ateş Anıtı” gibi mekanlar yer alıyor. Ziyaretçilerin bölgede yaşanılan savaşların izlerini özellikle Umut Tüneli’ni ziyaretleri sırasında hissedebilirler. Ayrıca şehirde yer alan tarihi katedral de mutlaka görülmesi gereken yerlerden bir tanesi.

Belgrad, Sırbistan

 

Belgrad gezilecek yerler açısından oldukça zengin bir şehirdir. Şehirde bulunan gezilecek yerlerin birbirine yakın olması nedeni ile ziyaretçileri zorluk çekmeden turlar düzenleyebilirler. Belgrad ziyaretçilerinin görmesi gereken yerler arasında, “Kalemegdan kalesi ve parkı, Sava ve Tuna nehirleri, Knez Mihailova Caddesi” yer alıyor. Belgrad’a geldiğinizde, Kalemegdan kalesine çıkarak Sava ve Tuna nehirlerinin manzarasını izlemeyi unutmayın. Bu ülkeye Türkiye’den giriş yapmak için vize gerekmediğinden özellikle son yıllarda bir çok Türk tarafından ziyaret ediliyor.

Zagreb, Hırvatistan

Tatiliniz boyunca doğa ile iç içe olmayı seviyor musunuz? Eğer cevabını evet ise Avrupa’nın en yeşil başketi olarak bilinen Zagreb kesinlikle ziyaret etmeniz gereken noktalardan bir tanesi. Son yıllarda daha çok gün yüzüne çıkan ve ünü yayılmaya başlayan doğası ile birlikte Zagreb turistleri kendisine çeken bir şehir. Ban Jelacic Meydanı ve dünyanın sayılı açık hava pazarlarından bir tanesi olan Dolaç Market mutlaka ziyaret etmeniz gereken noktalar arasında yer alıyor. Tabi seyahatlerimiz sırasında deneyimlemekten en çok haz aldığımız şeylerden bir tanesi de farklı lezzetler. Zagreb Orta Avrupa içerisinde yer aldığı için birçok kültürün etkisi altında bulunan bir şehir ve bu nedenle de zengin bir mutfağa sahip.

Prizren, Kosova

 

Bir dönem Osmanlı İmparatorluğu himayesinde bulunan Prizen şehrinde bu döneme ait yapılar ve kültür ögelerini görmek mümkün. Prizen şehri ziyaretçilerinin görmesi gereken yerler arasında, “Namazgah, Bistriça Nehri üzerindeki Taş köprü, Şadırvan, Sinan Paşa Camii” yer alıyor. Eğer fotoğraf tutkunuz varsa ve manzara konusundaki her fırsatı değerlendirmek istiyorsanız burada bulanan Ortaçağ kalesine çıkarak en etkileyici şehir manzaralarını yakalayabilirsiniz.

Ohrid, Makedonya

Avrupa’nın en eski ve en derin gölü olan Ohri Gölü çevresinde inanılmaz bir tatil geçirmek istemez misiniz? Cevabınız evet ise göl çevresinde kurulu olan Ohri şehri tam sizlere göre. Tarihe dair ufacık bir not olarak belirtelim, Ohri şehri henüz Osmanlı İstanbul şehrini almadan önce bizim topraklarımıza katılmış bir şehir. Bu nedenle şehir içerisinde ortak kültürümüzden kalıntılar bulmanız oldukça muhtemel.

Listemizde yer alan Balkan şehirlerinde yada gezgin rotanıza işaretlediğiniz herhangi bir şehre zaman kaybetmeden yolculuk yapmaya NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak yada otobüs biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin