Bakü, Türkiye’nin halk olarak kardeş ülke olarak kabul ettiği Azerbaycan  Cumhuriyetinin başkenti ve en büyük kenti olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan son demografik çalışmalar neticesinde 10 milyonun üzerinde olarak saptanan Azerbaycan nüfusunun yaklaşık 2 milyon vatandaşı başkent Bakü’de yaşıyor. İklimi, doğal güzellikleri ve özellikle son dönemde göstermiş olduğu gelişim ile birlikte Bakü, seyahatseverlerin yeni cazibe merkezlerinden biri olarak gösteriliyor. Dünyanın farklı noktalarından turistlerin en çok ziyaret ettiği Azerbaycan kenti olan Bakü, birçok sanat merkezine, tarihi yapıya ve mega yapıya ev sahipliği yapıyor. 

Azerbaycan, üzerine en çok sefer düzenlenen rota Bakü şehridir. Yolcu sayısının giderek artması nedeniyle yapılan eklemelerle geliştirilen Haydar Aliyev Havalimanı, şehir merkezine yalnızca 18 dakika uzaklıkta yer alıyor. 

Dünyanın en değerli eserlerini koruma altına alması ile ünlü olan UNESCO Dünya Mirası içerisinde Azerbaycan’dan da çok sayıda eser bulunuyor. Bakü ise bu eserlerden birçoğuna ev sahipliği yapan bir kent olarak kültürel anlamda da ziyaretçilerini büyülüyor. Turistlerin ilk tercihi olan bu kentte yer alan kültürel değerler nedeniyle gezilecek yerlerin çok olmasının yanı sıra alışveriş tutkunlarını da etkileyen çok sayıda alışveriş merkezi yer alıyor. Gezilecek yerlerin yanı sıra alışveriş noktaları, kaliteli restoranları ve renkli gece hayatıyla Bakü için ‘Kafkasların Paris’i denebilir. Dünyaca ünlü markaların kentte satış noktasının bulunmasının yanı sıra ekonomik olarak da uygun olması nedeniyle alışveriş için fazlası ile rağbet gördüğünü söyleyebiliriz. 

NeredenNereye.com ailesi olarak siz sevgili ziyaretçilerimiz için Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye kısa bir yolculuk düzenliyoruz. 

Bakü’de Gezilecek Yerler

Kız Kalesi 

Neredeyse bin yıllık tarihi geçmişi ile dünyanın her yerinden insanların dikkatini çeken bu yapı, Azerbaycan’ın sembol yapılarından biri olarak kabul ediliyor. Anıtın ne zaman inşa edildiğine dair kesin bir rapor sunulamıyor olsa da bazı araştırmacılar Kız Kalesinin Orta Çağ döneminde yapıldığını ileri sürüyor. Ancak kalenin mimari özelliklerini de inceleyen uzmanlar tarihinin Orta çağ döneminden daha erken zamanlara uzanabileceğini belirtiyor. Azerice adı “Qiz Qalasi” olan bu tarihi yapı için zaman içerisinde yerel halk tarafından çok sayıda efsane üretilmiş. Bakü seyahatiniz sırasında, bu yerel efsaneleri birinci ağızdan dinleme fırsatı yakalayabilirsiniz. 

Azerbaycan Halı Müzesi 

1967 yılında kurulan ve ilk sergisini 1972 yılında açılan Azerbaycan Halı Müzesi, Bakü’nün en önemli noktalarından biri olarak kabul ediliyor. Bunun nedeni Azerbaycan’da Türk kültürünün önemli bir ürünü olan halıların son derece ön planda olması. Türk halısı ya da kilimleri yalnızca Türki cumhuriyetlerde değil aynı zamanda dünyanın farklı noktalarında da ünlü. El emeği ile son derece meşakkatli bir sürecin ardından ortaya çıkan dokuma halılar, birer tarihi eser olmasının yanı sıra aynı zamanda sanat eseri olarak da görülüyor. Dokuma halıların en güzel örneklerini görebileceğiniz bu müze her yıl dünyanın farklı noktalardan çok sayıda ziyaretçiye kapılarını açıyor. 

Bakü Ateşgahı (Ateş Tapınağı)

Ateşgah 17. ve 18. yüzyıl arasında inşa edilmiş olmasına karşın bölgenin tarihinin 10.yüzyıla kadar uzandığı biliniyor. Günümüzde yaygın olmasa da döneminde birçok inananı bulunan Zerdüşt inancının en önemli ibadet merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. Dünya’da örneğinin az olması nedeniyle tarihi açıdan son derece önemli bir tarihi merkezi olarak kabul ediliyor. Alanda yer alan doğal gaz kaynakları nedeniyle kendiliğinden yanan ve sönmeyen bir ateşin bulunması bu bölgeyi Zerdüşt inancı için büyük bir sembol haline getiriyor. Çünkü o dönemde kendiliğinden yanan ve sönmeyen ateş bir mucize olarak görülüyordu. 

Azer – İlme 

Profesyonel sanatçılar tarafından tasarlanan halıların bulunduğu bu alan modern halı müzesi olarak kabul ediliyor. Halının Azeriler ve hatta Türk toplulukları için ne kadar önemli olduğundan bahsetmiştik. Bu nedenle müze çok sayıda yerel ziyaretçiyi ağırlıyor. Ancak her biri birer sanat eseri olan özel dokuma halıların sergilenmesi nedeniyle dünyanın her yerinden gelen ziyaretçilere de kapılarını açıyor. 

Nizami Caddesi 

Bakü’deki en ünlü alışveriş caddelerinden biri olan Nizami Caddesi, küçük mağazaları, hediyelik eşya mağazaları, çeşitli dükkanları ve süpermarketleri de dahil olmak üzere en hareketli ve en bilinen caddesidir. Şehrin bu caddesi oldukça pahalı, şık restoranlar ve otelleriyle de fazlasıyla göz dolduruyor.

Çeşmeler Meydanı (Fevvareler Meydanı)

Bu meydan Azerbaycan’ın Sovyet yönetiminde olduğu dönemde inşa edilmiş turistik bir alan. İsmini meydanda ardı ardına dizilmiş olan kuğu şeklindeki çeşmelerden alıyor. Günün yorgunluğunu atmak için harika bir gezi rotası sunan bu meydan Bakü ziyaretçilerinin en uğrak noktalarından bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. 

İçeri Şehir

Bölge yerel halk tarafından hem “Köhne Şehir,” hem de “Eski Şehir” olarak adlandırılıyor. Azerbaycan tarihinin çok önemli bir parçası olması nedeniyle halk tarafından oldukça seviliyor. Ancak, sahip olduğu kültürel değer nedeniyle dünyanın farklı noktalarından gelen Bakü ziyaretçilerinin akınına uğruyor diyebiliriz. 

Bakü’de Ne Yenir?

Azerbaycan ve Türk mutfak kültürünün son derece benzer olduğundan bahsetmiştik. Ancak, birkaç farklı kültürün etkisi de görünmüyor değil. Sizler için daha önceden hazırladığımız Azeri mutfağının lezzetleri sayfamızı buradan ziyaret ederek, Bakü seyahatiniz sırasında denemeniz gereken lezzetleri öğrenebilirsiniz. 

Bakü’ye Nasıl Gidilir? 

Şehirde bulunan Haydar Aliyev Havalananının çok sayıda yolcuyu ağırladığından ve pek çok farklı ülkelerden seferler olduğundan bahsetmiştik. Bununla birlikte gelişen karayolu ağı neticesinde ülkemizden Bakü’ye otobüs yolculuğu yapmak da mümkün. Türkiye’nin her yerinden en uygun Bakü otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin