Bafra Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, Türkiye’nin fazla tanınmayan ender güzelliğe sahip doğal alanlarından bir tanesi. Türkiye’nin durmaksızın çağlayan en büyük akarsuyu olan Kızılırmak, denize döküldüğü bölümde ülkemizin en verimli topraklarından biri olarak kabul edilen Samsun – Bafra Ovası’nı oluşturuyor. 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarının kesişim noktasında ise Sinop – Samsun karayolu üzerinde Bafra Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti konumlanıyor. 

Deniz seviyesinden Samsun kentinin iç kısımlarına doğru giderek yükselen bir coğrafi yapısı bulunan deltanın her iki yanında, Karadeniz’in engin dağları nedeniyle platolar ve vadiler bulunuyor. Son derece büyük bir alan üzerine kurulan Bafra Kızılırmak Deltası içerisinde göller, Longoz (Su basar ) ormanlar, sazlık alanlar, yaban hayatı geliştirme sahaları, tuzcul bataklıklar, ıslak çayırlar, kumul çalı toplulukları, tarım alanları ve yerleşim alanları bulunuyor. 

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Bafra Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, uzmanlar tarafından incelendiğinde bu jeolojik alanın bin ile iki bin yıl arasında bir zaman diliminde oluştuğu düşünülüyor. Delta içerisinde Liman Balık, Uzun, Cernek, Gıcı, Tatlı, Karaboğaz ve Mülk isimli birbirinden harika manzaralara tanıklık eden göller bulunuyor. Bu denli farklı ekolojik habitatın bir arada olması, iklim koşulları, engebeden uzak olması ve besin değerlerinin son derece zengin olması Kuş Cenneti’nin içerisindeki biyolojik atmosferin son derece renkli olmasını sağlıyor. 

Kızılırmak Deltası, mikro ve makro boyutta canlı faunasının dünyada eşine ender rastlanır üretim boyutuna ulaştığı, Türkiye’nin ve dünyanın en verimli topraklarından biri olarak kabul ediliyor. Bölge son yıllarda dünya genelinden ziyaretçilerinde dikkatini çeken Karadeniz Bölgemiz için hayati önem taşıyor. Karadeniz üzerinden göç eden kuş türlerinin hayatta kalabilmesi için birincil derecede önemli olan bu alan mutlak suretle korunmalı. Karadeniz üzerinden göç rotası çizen kuş türlerinin durup dinlendikleri, beslendikleri yegâne alan Kızılırmak Deltası olarak biliniyor. Bu inanılmaz canlılık barındıran doğal alanın çok büyük bir kısmı milli park statüsünde koruma altında bulunuyor. Bafra Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, binlerce yıllık serüveni boyunca öylesine eşsiz bir canlılık atmosferi oluşturmuş ki, Türkiye’de görülen 421 kuş türünün 321 türünü bu milli park içerisinde görebiliyorsunuz. 

Ev sahipliği yaptığı kuşlardan tam 140 türün aynı zamanda üreme alanı olan Kızılırmak Deltası, nesli tükenmekte olan 24 kuş türünden Büyük Deniz Düdükçünü, Kuzey İncikuşu, Küçük Kirazkuşu, Ak Kirazkuşu türleri uzmanların incelemelerine göre son 20 yıldır yalnızca bu kuş cenneti içerisinde görülüyor. Aynı zamanda nesli tehlike altında sayılan Tepeli Pelikan, Cüce Karabatak, Alboyunlu Kaz, Dikkuyruk, Şah Kartal, Deniz Kartalı, Küçük Kerkenez ve Tarda türleri de Bafra Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti içerisinde gözlemlenebiliyor. 

Avrupa’nın kuş alanları için belirlediği 4 kriterden 3’üne sahip olan bu delta içerisinde, Deniz Kartalı, Tepeli Pelikan, Kara Leylek, Leylek, Turna, Balıkçıl, Ördek, Yağmurcan gibi pek çok ötücü kuş türüne ve su kuşunun bu rota üzerindeki ana yuvası olarak kabul ediliyor. Elbette Kızılırmak Kuş Cenneti’ndeki yaban hayatı yalnızca kuşlarla sınırlı değil, bölge çok sayıda hayvan dostumuzun da yuvası konumunda. 

Bafra Kızılırmak Deltası içerisinde ziyaretçiler tarafından en çok ilgi çeken hayvan türleri de Yılkı Atları. Garip olarak aslında bu at türü bölgenin doğal ortamına ait değil. Yılkı atları, 2 nesil önce Samsun halkı tarafından milli park içerisinde bırakılmış. Ancak doğal habitatın son derece zengin besin değeri barındırması ve yapısının uygun olması nedeniyle yalnızca 2 nesil içerisinde buradaki doğal yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmişler. Bugün kuş cenneti bölgesinde yaklaşık 450 adet Yılkı Atının bulunduğu düşünülüyor. Ancak iki nesil boyunca yaban hayatı içerisinde kalan bu atlara yaklaşmak, sevmek biraz zor diyebiliriz. İnsanlarla etkileşimi kaybeden atlar, yanlarına gitmeyi deneğinizde son dere ürkek davranarak kaçıyorlar. Yılkı atları 20’şerli 30’lu gruplar halinde yaşıyorlar. Bu nedenle tüm atları bir arada görmek pek mümkün olmuyor. 

Türkiye’nin 16 bin kayıt ile en çok manda barındıran ili olan Samsun’da bu hayvanların yaklaşık 6 bin tanesi Bafra Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti içerisinde yaşıyor. Eti, sütü gibi farklı yararlarından dolayı beslenen mandalar Samsun halkı tarafından park içerisine salınmış ve burada çoğalmışlar. Yaklaşık 6 bin manda park içerisinde özgürce dolaşıyor. Ancak, belirli saatlerde sütleri sağılıyor ve parka geri salınıyorlar. 

Kuş Cenneti içerisinde, milli parkın güvenliğinin ve korunmasının sağlanması için ziyaretçi yönetim alanları olduğu gibi son derece değerli kuş türlerini korumak için kuş gözlem kuleleri de bulunuyor. Bu kuş gözlem kuleleri ziyaretçilere açık durumda ve çok sayıda kuş türünü doğal ortamları içerisinde onları ürkütmeden, beslenirken, yavrularını beslerken ya da avlanırken izleyebiliyorsunuz. Kızılırmak Deltası’nda doğa meraklıları için kuş gözlemciliği, fotoğrafçılık, balıkçılık, avcılık, trekking, kampçılık, bisiklet ve kano alternatifleri mevcut. Özellikle sabahın erken saatlerinde, güneşi doğuşunu müteakip saatlerde kuşların en yoğun gözlemlenebileceği saatler. 

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne Nasıl Gidilir?

Delta, Bafra ilçe merkezine 17 kilometre, Samsun şehir merkezine 65 km uzaklıkta bulunuyor. Toplu taşıma ile ulaşmak mümkün olsa da kolay değil. Samsun kent merkezinden Bafra Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti çevresindeki ilçelere araçlar var ancak bunlar milli parka alanına gitmiyor. Dolayısı ile ilçelere ulaştıktan sonra yaya olarak ya da alternatif ulaşım araçları bularak devam etmeniz gerekiyor. 

Türkiye’nin en zengin doğal yaşam alanlarından biri olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne en kısa zamanda harika bir seyahat düzenlemek için en uygun Samsun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin