Azerbaycan, geçmişten günümüze Türkiye olan yakın ilişkileri ile ön plana çıkan bir devlet. Her iki ülke vatandaşlarının da birbirlerine yakın ilgi duyduğunu ve ülkelerinden olan gelişmeleri takip ettiğini belirtmek gerek. Azerbaycan, Umumi (bordo) pasaporta sahip vatandaşlara vize uygulaması yürütüyordu. Ancak, ülkemizden en fazla ziyaretçinin gittiği rotalardan biri olan Azerbaycan, 1 Eylül 2019 tarihinde imzalanan antlaşma ile birlikte umumi (bordo) pasaporta sahip Türk vatandaşlarının 30 güne kadar ülkeye girişine izin verdi. 30 günden daha fazla süren ziyaretler için ise vize uygulaması aynı şekilde devam ediyor. Peki, Azerbaycan vizesi nasıl alınır?

25 Şubat 2020’de iki ülkenin bir araya gelerek aldığı karar neticesinde, Azerbaycan’da 30 vizesi kalma süresi 90 güne uzatıldı.

Azerbaycan Vizesi 

Azerbaycan’a üç şekilde vize başvurusu yapabilirsiniz. Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği, İstanbul ve Kars konsolosluklarından Asan (elektronik vize) başvurusu veya randevu alarak, Azerbaycan Bakü Haydar Aliyev Havaalanı ve Gence Uluslararası Havalimanı ve Dilucu-Sederek sınır istasyonundan vize başvurularınızı yapabilirsiniz. Vize başvurularınızı kendiniz yapabileceğiniz gibi bir acente aracılığıyla da başvurabilirsiniz.

Azerbaycan’a seyahat etmek Türk vatandaşları için en hızlı vize işlemleri için – başvuru seçeneği tavsiye ediliyor. Başvuru, ödeme ve vizenin basımı gibi 3 temel adımdan oluşan süreç toplamda 3 iş günü gibi kıza bir sürede sonuçlanıyor. İnternet üzerinden yapılan vize başvurularında 1 kişilik, 2-6 kişilik ya da 10-30 kişilik grup vizeleri alınabiliyor. 

Online olarak vize başvurusunda bulunacaksanız buraya tıklayarak başvuru adresine girerek başvuru işleminizi başlatabilirsiniz. Adrese gittikten sonra oldukça basit şekilde vize başvuru formu doldurup, vize ücretini ödüyorsunuz. Ödediğiniz ücretin dekontu e-mail adresinize yollanıyor. Ardından sizde başvurduğunuz vize türüne göre gerekli evrakların tamamlamanız bekleniyor. 

Bunun haricinde Haydar Aliyev Havalimanı içerisinde kimlik, fotoğraf gibi gerekli evraklar ile başvuru yapmanız da mümkün. Ancak bu seçeneği tercih ederseniz vize işlemleri bir hayli uzun olabiliyor. Bu nedenle en hızlı yöntem olarak e-vize başvurusu tavsiye ediliyor. Ayrıca İstanbul, Ankara ve Kars başkonsolosluklarından randevu alarak da başvuru yapabilirsiniz. Hafta içi her gün 09:00 -13:00 saatleri arasında randevu kaydı oluşturmak mümkün. 

Azerbaycan Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? 

  • Her şeyden önce vize başvuru formunu eksiksiz ve doğru şekilde doldurduğunuzdan emin olmalısınız. 
  • Pasaport veya geçerli seyahat belgesi (başvuru tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli) ve ana sayfalarının fotokopileri gerekiyor. 
  • 2 adet biyometrik fotoğraf isteniyor.
  • Çipli Tc Kimlik kartı fotokopisi ve vukuat kaydı. 
  • Davet Mektubu
  • Vize ücreti dekontu
  • Seyahat Sağlık poliçesi, tapu, kira sözleşmesi, araç ruhsatı fotokopisi
  • Konaklama bilgileri
  • SGK hizmet dökümü, maaş bordrosu, şirket, sicil gazete, imza sirküleri belgeleri, eski pasaportun fotokopisi
  • İşverenler için; ticari davet mektubu, şirket bilgileri, faaliyetleri, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri
  • Öğrenciler için; öğrenci kimlik belgesi, varsa sponsora ait bilgiler, öğrenci reşit değilse muvafakatname

Not: Azerbaycan seyahatiniz vizesiz şekilde gerçekleştirmeniz mümkün olsa da geçerli bir pasaportunuzun olması gerektiğini unutmamalısınız. İki ülke arasında yapılan antlaşmaya göre Türk vatandaşlarının vizesiz şekilde ülkeye girecek olsalar dahi en az 6 aylık bir pasaportlarının bulunması gerekiyor. Yeşil, Gri ve Siyah pasaport sahipleri için en az 6 aylık geçerlilik süresi uygulanmıyor. Bu kişilerin, Azerbaycan’a giriş yapacakları tarihte en az 1 ay süresi olan pasaporta sahip olmaları halinde giriş yapmaya devam edebilirler.

Azerbaycan Vize Ücreti Ne Kadar?

Türk vatandaşları için her türlü Azerbaycan vize başvurunuzun belirli ücretleri bulunuyor. Aslında bu durum tüm ülkeler için geçerli. Vize başvurusu sonucu için 3 gün beklemek yerine 3 saat gibi kısa bir sürede almak istiyorsanız 80 dolar + KDV tutarını ödeyerek 3 saat içerisinde alabiliyorsunuz. Daha hesaplı olması adına, e- vize başvurusu yaparak 3 gün içerisinde vize sonucunu almak istiyorsanız 50 dolar + KDV gibi bir tutar ödemeniz gerekiyor. 

Türkiye’nin her yerinden Azerbaycan’ın en popüler şehirlerine en uygun Azerbaycan otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin