Aydın, Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde yer alan kendine özgü doğal ve tarihi güzellikleri ile bilinen sevimli bir kenti olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan son nüfus çalışmalarına göre Aydın, Türkiye’nin en fazla nüfusa sahip 20. şehri olarak karşımıza çıkıyor. Elbette son zamanlarda yaşanılan gelişmeler ile birlikte bunun değişiklik gösterebileceğini de belirtmekte fayda var. Sahip olduğu sıcak Akdeniz iklimi ve bu iklimin etkisi altında gelişen birbirinden harika doğal güzellikleri nedeniyle turizm açısından da gelişmiş bir şehir. Bütün bu özellikleri, Aydın’ın günümüze kadar olan süreçte çok sayıda medeniyet tarafından yerleşim merkezi olarak benimsenmesine neden olmuş. Bu nedenle de şehirde doğal güzelliklerin yanı sıra çok sayıda tarihi değer de bulunuyor.  Elbette bir şehri ziyaret ettiğinizde tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra kendi kültürüne özgü yöresel lezzetlerinin de tadına bakmak istiyorsunuz. Biz de sizler için Aydın mutfağının birbirinden enfes yöresel lezzetlerini sizler için derledik. 

Yuvarlama 

Aydın mutfağına ait olan yuvarlama aslında farklı çeşitleri ile ülkemizin birden fazla bölgesinde yapılıyor. Kıymanın, soğan, yumurta ve zevkinize göre baharatlarla yuvarlanıp kavrulması ile yapılan yemek pratik olduğu kadar da lezzetli. Yemeği pişirdikten sonra üzerine toz biberli yoğurt sosu ilave ederek servis yapabilirsiniz. Pratik olması nedeniyle yuvarlama Aydın sofralarında kendine sıklıkla yer buluyor. 

Keşkek

Keşkek, bilhassa ülkemizin Karadeniz Bölgesi’nde sıklıkla tüketilen yemeklerden bir tanesi. Elbette her yörede kendine özgü farklılıklar gösteriyor. Bu doyurucu lezzet Aydın’da tavuk ya da kuzu etinin buğday ile harmanlanması ile yapılıyor. Piştikten sonra üzerine ilave edilen tereyağlı yoğurt ile tadına doyum olmuyor diyebiliriz. Az malzeme ile yapılan bu lezzet oldukça doyurucu olduğundan sıklıkla sofralarda kendine yer buluyor. Doyurucu olması nedeniyle ana yemek olarak tüketilmesinin yanında sofra düzenine göre kendine yardımcı yemek olarak da yer bulabiliyor. 

Zeytinyağlı Börülce

Söz konusu bir Akdeniz kenti olduğunda zeytinyağlı lezzetlerin sofrada kendine yer bulamaması bir hayli garip olurdu. Ülkemizin özellikle batı ve kuzey bölgelerinde popüler bir lezzet olan börülce, zeytin üretimi ile ünlü olan Ege’nin saf zeytinyağı ile harmanlanarak enfes bir lezzet olarak karşımıza çıkıyor. Son derece hafif olan bu yemeği endişe duymadan tabaklar dolusu tüketebilirsiniz. Börülcenin vücudumuz için bir çok faydası da bulunuyor. 

Çine Köftesi 

Köfte, Osmanlı döneminden günümüze Türk mutfağının olmazsa olmaz lezzetlerinden bir tanesi. Bu nedenle ülkemizin neredeyse her ilinin kendine özgü bir köfte tarifi bulunuyor. Elbette Aydın da mutfağında bir köfte yemeğine yer vermiş. Çine köftesi, son derece lezzetli. Aydın’ın Çine ilçesinde yaşayan usta bir aşçımızın kendine özgü tarifi olan bu köfte ne yazık ki, çok az kişi tarafından biliniyor. Tarifinin gizli olması nedeniyle Çine köftesini ağız tadı ile yemek için Aydın’ı ziyaret etmeniz gerekiyor. 

Kırlı Kızartması 

Sebze yemeği seviyor musunuz? Öyleyse kırlı kızartmasının tarifini mutlaka öğrenmeniz gerekiyor. Başta patlıcan olmak üzere, yeşil sivri biber, soğan, sarımsak ve isteğinize bağlı diğer malzemelerle hazırlanan kırlı kızartması zeytinyağı ile tamamlanıyor. Zeytinyağlı olan bu lezzetin kızartma kategorisinde yer alması gözünüzü korkutmasın. Saf zeytinyağı ile pişirdiğimizde sizleri rahatsız etmiyor. Ayrıca besin değeri de son derece yüksek. Aydın’da genellikle akşam sofralarında kendisine tamamlayıcı bir yemek olarak bulan kırlı kızartması, sebze sevenlerin mutlaka denemesi gereken lezzetlerden bir tanesi. 

Paşa Böreği 

Bir ana yemek kadar besleyici olan Paşa böreği, Aydın’ın en çok tanınan lezzetlerinden bir tanesi. Şehir yaşamında her ne kadar yufka açmayı bırakıp, hazır tüketime yöneliyor olsak da Aydın mutfaklarında açılan paşa böreği çok daha lezzetli olduğunu kabul etmek gerek. Yufkaların et suyuna bandırıldıktan sonra kıyma ile pişirilmesi ile yapılan böreğe pişirme işlemi bittikten sonra yoğurt ile birlikte bir katman kıyma daha ekleyerek servis ediyorsunuz. Son derece lezzetli olan bu yemek, gün boyu ihtiyacınız olan enerjiyi almanız için birebir. 

Enginar

Enginar yemeği, özellikle Akdeniz mutfaklarında zeytinyağlı bir lezzet olarak kendisine çokça yer buluyor. Aydın’da da son derece popüler. Yapımı son derece basit ve tarifini kolaylıkla bulmanız mümkün. Ancak, Aydın sofralarında yapılan enginar yemeğinde enginarın gövdesi, yaprakları ve sapı dahil olmak üzere hiçbir parçası ziyan edilmiyor. 

Çingene Pilavı

Pilav, doğudan batıya ülkemizin hemen her bölgesinde yapılan son derece popüler olan bir yemek. Ancak siz farklı bir şeyler denemek, Akdeniz’in esintisini yemeğinizde hissetmek istiyorsanız Çingene pilavı tam size göre. Adının pilav olması sizi yanıltmasın, Çingene pilavı, çökelek, domates, biber, salatalık, maydanoz, soğan, kekik ve zeytin gibi malzemelerle yapılıyor. Elbette pilavın zeytinyağı ile hazırlandığını da belirtmek gerek. Günün her öğününde keyifle tüketebileceğiniz bu lezzet gerçekten harika. 

Tahinli Pide 

Türkiye’de pidenin onlarca farklı tarifini bulmak mümkün. Her yöre bu hamur işini kendine özgü malzemeler ile hazırlıyor. Aydın’ın Söke, Nazilli, Yenipazar gibi noktalarında yapılan çok özel bir pide çeşidi bulunuyor. Tahinli pide, Aydınlı ustaların elinde hayat bularak bu şehrimizi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler tarafından sevilerek tüketiliyor. Yakın dönemde bir Aydın seyahati planlıyorsanız tahinli pideyi denemenizi şiddetle tavsiye ederiz. 

Turunç Reçeli 

Listemizde bir de tatlıya yer vermek yerinde olacaktır. Turunç, Akdeniz ikliminin bölge sakinlerine bir armağanı diyebiliriz. Aydın halkı da bu armağanı son derece verimli bir şekilde değerlendirmiş. Öyle ki, reçel yapmanın yanı sıra limon niyetine salatalarına da sıklıkla sıkıyorlar. Turunç reçeli yapmak son derece basit. Ancak bu pratik lezzet, son derece güzel. 

Türkiye’nin her yerinden en uygun Aydın otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin