Atina, hepimizin bildiği gibi Ege kıyılarında konumlanmış ve tarih boyunca bir şekilde adını hafızalara kazımayı başarmış olan kapı komşumuz Yunanistan’ın başkenti. Bu görece küçük sayılabilecek şehirde yaklaşık 4 milyon kişi yaşıyor ve bu rakam onu ülkenin en kalabalık şehri yapmaya yetiyor. İstanbul ile kıyaslanmayacak bir rakam olsa da nüfusa oranla düşündüğünüzde oldukça büyük bir rakam.

Özellikle Türkiye’de yaşıyorsanız kapı komşumuzun ismini bugüne mutlak suretle duymuşsunuzdur. Bakıldığında geçmişte yaptıkları nedeni ile dünyanın çoğu noktasında Yunanistan’ın ve dolayısı ile Atina şehrinin tanındığını düşünüyorum. Ülkenin güneyindeki Attika bölgesinde yer alan Atina, burada tarihin pek çok dönemine tanıklık etmiştir. Tüm dünyada yayılan mitolojisi, döneminin en saygın bilim çevresini oluşturması gibi faktörler Eski Yunan Medeniyetini tüm dünyada tanınan bir hale getirdiğinden tanınmak açısından günümüz Yunanistan’ı da bundan nasibini almış gibi.

Sıcak Ege iklimi, eğlenceli yaşam tarzı, kozmopolit yapısı ile Atina’ya gittiğiniz ilk dikkatinizi çeken şey fazla yabancılık çekmemiş olmak olacaktır. Her ne kadar zaman zaman tarihi ve kültürel miraslara sahip çıkmak adına problemler yaşanmış olsa da Yunanistan halkı sıcak kanlı davranmaktan uzak değil. Üstelik biraz mitoloji ve tarihten zevk alan ya da kültürel geziler yapmayı seven biriyseniz bu amacı tatmin etmek adına dünyada gidebileceğiniz en önemli şehirlerden biriyle karşı karşıyasınız demek. Her şeyin üstüne bir Türkiye topraklarında görmeye alışık olduğumuz Ege iklimi eklenince, Atina’da harika bir yurt dışı tatili geçirmek yalnızca sizin yaratıcılığınıza kalıyor diyebiliriz.

Atinaya ne zaman gitmek gerekir? Seyahat planı hazırlarken bu sorunun cevabı büyük önem taşıyor elbette. Ancak bu ülke ile ilgili olarak, en güzel noktalardan bir tanesi sahip olduğu konum nedeni ile iklim şartlarının Türkiye ile oldukça benzer olması. Bu nedenle doğrudan kendi ülkemizdeki iklim şartlarını düşünerek seyahat hazırlığı yapabilirsiniz. Gene de kısaca belirtmekte fayda var. Atina için en uygun mevsim ilkbahar ve sonbahar mevsimleri olarak görülüyor. Pek çok insan yağmurlardan ve soğumaya başlayan havalardan dolayı bu mevsimleri seçmiyor olabilir. Ancak Atina’da hava sıcaklıklarının yaz mevsiminde oldukça yükseldiğini, kalabalığın arttığını ve seyahatiniz boyunca gezmek için güneş altında kalmanız gerektiğini düşününce bu mevsim pek uygun değil gibi. Kışları da ılıman iklimin etkisi altında bir hayli yağmurlu geçtiğini söyleyebiliriz.

Atina’da Gezilecek Yerler

Eski Yunan’dan Roma İmparatorluğuna ve oradan günümüze değin olan süreçte kendine pek çok değerli miras biriktiren Yunanistan’ın Atina şehrinde de çok sayıda gezilecek, görülecek yer bulunuyor.

Akropolis

Akropolis dünyanın en önemli antik kalıntılarından biri. Atina’da turistik geziniz sırasında ilk olarak gözünüze çarpan ve sizin gibi pek çok insanın da görmek için yoluna düştüğü bu anıtı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Şehrin tepe noktasında yer alan bu Atena Tapınağı özellikle gece ışıklandırmaları ile birlikte muazzam görünüyor. Bu yüksek noktaya çıkmakta biraz zorlanabilirsiniz ancak değeceğine garanti veriyoruz. Tarihe ve özellikle de mitoloji kategorisine biraz olsun merakınız varsa anıtı incelemeye doyamayacaksınız. İşlemelerinden işçiliğine sizi antik döneme getirecek bu nadide anıt Atina’nın en gözde turistik mekanı. Akropolis’e gittiğinizde ayrıca, “Parthenon, Propylaia, Erekhtheinon, Nike Tapınağı” gibi bölümleri de ziyaret etmelisiniz. Gene bu bölgede yer alan Dionysos Tiyatrosu Akropolis’in en güzel noktalarından biri. Adından da anlaşılacağı üzere şarap ve eğlence tanrısı olan Dionysos’a adanmış bir anıt.

Anafiotika Bölgesi

Burası Akropolis’e çıkan tepenin hemen eteklerinde yer alıyor. Yoğun nüfusu ile giderek daha fazla betona gömülen Atina şehrinin doğal kalmış nadir yerlerinden birisi olduğunu söyleyebiliriz. Burası ayrıca fotoğraf meraklılarına hitap ediyor zira şehrin panoromik fotoğraflarını en güzel çekebileceğiniz yer burası. Akropolis’e çıkmak için yapılmış olan merdivenlerin yanlarında kurulmuş restoran ve cafelerinde yunan içeceklerini, kültürel lezzetlerini doyasıya tadabilirsiniz.

Syntagma Meydanı

Burası Yunanistan’ın en büyük demokrasi meydanı diyebiliriz. Ülkede yapılan en büyük çaplı protestolar, yürüyüşler, basın bildirileri bu meydanda yapılıyor. Oldukça uzun bir caddeyi yürüdükten sonra bu meydanda Syntagma Meydanına çıkış yapıyorsunuz. Atina ziyaretinizde biraz alışveriş yapmak ve biraz da kalabalık bir caddede yürüyüş yapmak isterseniz, eski belediye binalarının olduğu bu yolu takip edebilirsiniz.

Lykavittos Tepesi

Lykavittos Tepesi, Atina’nın en yüksek noktası diyebiliriz. Şehri baştan sona kuş bakışı izlemek için ideal bir yer ancak turistler tarafından fazla tercih edilmiyor. Bunun en büyük nedeni turistlerin yoğun olduğu sıcak yaz aylarında buraya çıkmanın insanı bir hayli zorlaması. Hatta öylesine yüksek bir noktada bulunuyor ki, diğer mevsimlerde kendi çabalarınızla çıkmaya çalışmak bir hayli zorlayıcı. Bu nedenle Plautarchou Street sokağından kalkan Fenükiler ile ulaşım sağlamanız tavsiyemizdir.

Akropolis Müzesi

Yunanistan’ın geçmişinden günümüze miras kalan en değerli eserlerinin sergilendiği oldukça saygın bir müze.

Ermou Caddesi

İstanbul’da yer alan İstiklal Caddesinin Yunanistan versiyonu diyebileceğimiz bu cedde şehrin en kalabalık yeri oluyor. Cadde boyunca cafeler, dükkanlar, birbirinden ünlü markaların stantları, sokak sanatçıları yer alıyor. Seyahatiniz sırasında alışveriş yapmak için son derece uygun.

Hephaistos Tapınağı

Hephaistos, Eski Yunan’da çirkinliği ile insanlara korku salan ve mitolojik hikayelerde daima tanrılar tarafından dışlanan demircilik tanrısı olarak biliniyor. Kendisi bir nevi tanrıların silahlarını yapıyor diyebiliriz. Atina’da Akropolis’den sonra günümüze en iyi şekilde ulaşmış diyebiliriz. Son derece etkileyici bir tapınak, özellikle sıralı dizilmiş sütunları ile dikkat çekiyor.

Not: Atina ziyaretiniz sırasında bütçenizi düşük tutmak ve tasarruf sağlamak istiyorsanız, şehir gezisi boyunca birçok noktaya yürüyerek de ulaşabileceğinizi aklınızda tutun. Böylece ulaşım masraflarından kaçınmış olacaksınız.

+ Bonus : Komşu topraklarını en yakın zamanda ziyaret ettiğinize tasarruf sağlamak için en uygun Atina uçak bileti NeredenNereye.com’da!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin