10 Kasım yaklaşıyor, bu tarihin bizim için önemi büyük. Ata’mızı vefatının 79. yılında saygı ve özlemle anıyoruz. O’na olan sonsuz özlemimizi doğduğu topraklara giderek bir nebze olsun hafifletmek istedik. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve topraklarımızın gördüğü en büyük liderlerden biri  olan Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu topraklar olan Selanik’e kısa bir yolculuğa hazır mısınız?

Selanik, Yunanistan’ın ikinci büyük şehri ve ekonominin en çok geliştiği noktalardan bir tanesi. Ayrıca Yunanistan içerisinde ülkenin kültür başkenti olarak tanımlanıyor. Bağlı bulunduğu coğrafi konum nedeni ile oldukça köklü bir geçmişe sahip. Zaten malumunuz Yunan medeniyeti günümüz dünyasında sanattan bilime birçok alana ön ayak olmuş bir medeniyet. Bu köklü medeniyetin izlerine Selanik içerisinde de rastlamak mümkün. Bugün Selanik olarak bilinen şehrin, M.Ö 350 yılları dolayında Makedon Kralı tarafından kurulduğu biliniyor. Kuruluşundan bir süre sonra Roma hakimiyeti altına girmiş olan Selanik, tarihin tanıklık ettiği en büyük imparatorluklardan birine de ev sahipliği yapmış. Daha sonrasında ise Osmanlı himayesine girecek olan şehir tarihinin bu özelliği nedeni ile farklı dönemin kültürlerine ait farklı eserlere ev sahipliği yapmaktadır.

Köklü geçmişinin gerisinde bıraktığı mirasları ile birlikte, Atatürk’ün doğduğu topraklar olan Selanik şehri kültür bakımından zengin bir şehir haline geldi. Bugün bu özelliği ile Yunanistan’ın en değerli turizm şehirlerinden biri. Eğer Selanik ‘i hangi mevsimde ziyaret etmeliyim diye düşünüyorsanız balkanların bu güzel şehri yılın her döneminde ziyaretçilerine kucak açmaya oldukça müsait bir konumda yer alıyor. Şimdi de 10 Kasım, Atatürk’ün anısı için onun doğduğu topraklarda gezilecek, görülecek ve belki hayatının ilk yıllarında Mustafa Kemal’in de gezdiği yerlere kısaca bakalım.

Selanik’te Gezilecek Yerler

Atatürk’ün doğup büyüdüğü topraklar olan Selanik’te yapacağınız bir seyahatte gezmek için farklı yapıda birçok mekan bulabilirsiniz. Selanik’te başlıca gezilecek yerleri listeleyelim.

Beyaz Kule

Beyaz Kule, geçmişinde bir zindan olarak kullanılarak kötü hatıralara ev sahipliği yapmış olsa da Selanik’in sembol yapılarından biri olarak kabul ediliyor. White Tower of Thessaloniki olarak bilinen bu alan eşsiz bir manzaraya sahip. Bu kule ile ilgili olarak ilginç bir bilgi de Kanuni Sultan Süleyman döneminde yeniden inşa edilmesi ve o dönem için ikinci bir Rumeli Hisarı olarak anılması. Üstelik eserin yeniden yapılanmasında görevli olan kişi de Osmanlı’nın sayısız esere imza atmış olan ünlü ismi Mimar Sinan. Günümüzde müze olarak kullanılan Beyaz Kule ziyaret saatleri içerisinde özgürce dolaşmaya müsait bir yer.

Beyaz Kule

Arch of Galerius and Rotunda

Bu eser Roma imparatoru Galerius tarafından yapıldıktan tarihi  boyunca farklı amaçlar için kullanılmış. Erken Hristiyanlık dönemlerinde mozaikleri ile ünlü olan bu alan zamanla Saray kompleksinin bir parçası, Hristiyan Kilisesi ve ardından da cami olarak kullanılıyor. Günümüzde ise deconsacreted müzesi olarak Selanik şehrinin ziyaretçilerine kapılarını açıyor.

Arch of Galerius and Rotunda

Atatürk Evi Müzesi

Selanik’te yer alan ve Türk milletini yakından ilgilendiren en önemli eser şüphesiz Atatürk Evi Müzesi. Bu yapı Apostolou Caddesi üzerinde yer alıyor ve 1881 yılında Atatürk’ün doğduğu ev olarak bizler için hala önemini koruyor. Tamamı ahşaptan yapılan bir bina olan bu eser günümüzde Türkiye topraklarının bir parçası olarak biliniyor. Türkiye’den Selanik’e seyahat düzenleyenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri olan bu evi 18870 yılında Rodoslu Müderris Hacı Mehmet Vakfı tarafından tasarlanmış.

Atatürk’ün Evi
Atatürk’ün Evi

Aristotelous Meydanı

Herhangi bir ülkeyi seyahate gittiğinizde sizin için önemli konumlar arasında, konaklama merkezleri, alışveriş merkezleri, cafeler, restoranlar olacaktır. Selanik şehri için ise bunların hepsini Aristolous Meydanı içerisinde bir arada bulabilirsiniz. Özellikle alışveriş için Yunanistan’a gidenlerin uğrak noktası olan bu cadde yıl içerisinde birçok kişiyi ağırlıyor.

Aristotelous Meydanı

Selanik Arkeoloji Müzesi

Selanik Arkeoloji Müzesi, ünlü Yunan mimar Patroklo Karantino’nun tasarım anlayışının güzide bir örneği olarak karşımıza çıkıyor. Andronikou caddesi üzerinde yer alan bu müze 1962 yılından bu yana dünyanın farklı noktalarından gelen sanat severlere kapılarını açıyor.

Aya Dimitri Kilisesi

Selanik içerisinde Bizans dönemine ait olan bu kilise günümüzde Hristiyanlığın erken dönemlerine ışık tutan en değerli eserlerden bir tanesi. Eser bu yönü ile 1988 yılı içerisinde UNESCO Dünya mirası listesine girmeyi başarmış. Şehre Osmanlı’nın hakim olduğu dönemlerde bu yapı bir camii olarak anılıyor adı ise “Kasımiye Camisi” olarak geçiyor. Burayla ilgili olarak bir güzel özellikte yerel bir efsane. Bu söylentiye göre Aya Dimitri Kilisesi’nin yakınında yer alan çeşmeden birçok hastalığa iyi gelen şifalı sular akıyor.

Aya Dimitri Kilisesi

Ayasofya

Ayasofya İstanbul’un meşhur Ayasofya’sı değil elbette. Yunan hacı şeklinde tasarlanan bu yapı İstanbul’daki yapı kadar büyük ve complex değil ancak mimari özellikleri nedeni ile UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Selanik içerisinde özellikle Hristiyanlığın erken dönemlerini aydınlatan mozaikler ve mimari işlemelerle süslü yapıları bol miktarda görmeniz mümkün. Selanik’in küçük Ayasofya’sı ise bu yapıların en güzellerinden bir tanesi.

Ayasofya-Selanik

Atatürk’ün doğduğu topraklar olan Selanik şehrine zaman kaybetmeden bir seyahat düzenlemek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin