Gezegenimizin yaşını hesap ettiğimizde insanlık olarak çok da uzun süreler yeryüzünde olduğumuz söylenemez. Gene de insanlık olarak bu kısa süre içerisinde diğer türlerin tamamından daha fazla izlerimizi bu mavi gezegenin üzerine bırakmış durumdayız. Elbette, bıraktığımız bütün izler gezegenin yararına olmuyor. İronik olarak dünya üzerinde ilgi yaklaşıp, keşfettiğimiz pek çok noktanın ilk başta hayran kaldığımız güzelliğinden eser bırakmıyoruz diyebiliriz. Bugün gezginler için henüz tam anlamı ile kaybolmadan önce gezmeleri için aşırı ilgi ve bilinçsiz insanlık nedeni ile eski güzelliğini yitirmiş turizm noktalarını kısaca derledik.

Barselona – İspanya

Barselona kesinlikle dünyanın en güzel şehirleri listesine adını yazdırabilecek bir seyahat noktasıydı. Ancak özellikle son dönemde öylesine popüler bir hale gelmiş durumdaki, bilhassa tatil sezonlarında iğne atsanız yere düşmüyor deyimini canlı canlı yaşayan bir şehir olmuş durumda. Eski, huzurlu sokakların tamamını turistler, hediyelik eşya dükkanları, fast food zincilerleri doldurmuş durumda. Şehirde rahat rahat nefes alarak yürüyemiyorsunuz desek yeridir.

Palau Adası

Okyanusun ortasındaki minik cennet olarak tabir edebileceğimiz bu küçük ada ne yazık ki, bütün doğal güzelliklerini kaybetmek üzere. Resifleri, harika berrak denizi, adada yaşayan renkli canlı türleri bölgeye olan aşırı ilginin bir sonucu olarak kirlilik ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Hatta durum öyle bir almış ki, hükümet her yıl adaya gelen ortlama 150 bin turistten çevreye duyarlılık sözü alıyor.

Venedik – İtalya

Popüler kültürün de etkisi ile Venedik romantizmin başkenti olmuş durumda. Hal böyle olunca şehre olan ilgi de her geçen gün arttı.

Venedik halkı aşırı turist sayısından şikayetçi olduğundan hükümet şehrin belirli noktalarında uyulması gereken kurallar koydu. Ancak gelen ziyaretçiler bu kuralları pek de önemsiyormuş gibi görünmüyor.

Amsterdam – Hollanda

Hollanda, tanımış olduğu özgürlükler ile dünya genelinden pek çok ziyaretçinin uğrak noktası olmuş durumda. Elbette Amsterdam da bundan payını alıyor. Şehir yönetimi yakın zamanda şehre gelen turistlerin ünlü “Red Light Street” bölgesinde sürekli olarak sorun çıkarmasının önüne geçmek için bazı yaptırımlar açıkladı.

Ko Phi Phi Adası – Tayland

Güzelliği filmlere konu olan bu ada önceleleri kelimenin tam anlamı ile saklı bir cennet olarak biliniyordu. Ancak özellikle filmlerde yer almasından sonra dünyanın farklı noktalarından binlerce insanın ziyareti ile dolup taşmış durumda ve eski huzurlu ortamından eser yok diyebiliriz.

Machu Pichu – Peru

Bu antik kent dünyanın yeni harikalarından biri olarak gösteriliyor. Ancak, özellikle listeye alındıktan sonra ziyaretçi sayısı her geçen gün artmış ve bunun sonucunda da tarihi dokuları zarar görmeye başlamış. Yönetim, bölgenin korunması için yakın dönemde katı önlemler almak zorunda kalmış. Antik kenti ziyaret etmek için belirli süreler ve uymanız gereken katı kurallar var.

Dubrovnik – Hırvatistan

Dubrovnik, bütün dünyada milyonlarca kişi tarafından izlenilen Game of Thrones dizi için çekim alanı olarak kullanılıyor. Özellikle dizi yayınlanmaya başladıktan sonra gerekli tanıtım çalışmaları ile bölgenin ziyaretçi sayısı oldukça artmış durumda. Ancak gelen ziyaretçilerin sayısı o kadar artmış ki; Bugün Dubrovnik’te 1 yerli başına ortalama 14 turist düşüyor ve bu durum yoğun kalabalıktan sıkılan yerli halk için büyük bir sorun.

Hanauma Bay – Hawaii

Küresel ısınmanın dünyamız üzerindeki etkilerini hepimiz biliyoruz, Hawaii’de yer alan Hanauma Bay da bu etkiden fazlası ile nasibini alan noktalardan biri. Üstelik tüm bunlar yetmiyormuş gibi giderek daha popüler bir tatil noktası haline gelen bu yer insanların bırakmış olduğu atıklar nedeni ile büyük bir kirlilik sorunu ile karşı karşıya.

Uluru – Avustralya

Uluru, bölgenin yerlileri için kutsal sayılan bir alan. Çok uzun yıllardır yerliler bu dağa tırmanmanın hem inanışlarına bir saygısızlık hem de oldukça tehlikeli olduklarını söylüyorlar. Ancak bu ziyaretçileri engellemiş değil. Bölge yönetimi dağa tırmanış yapmayı yakın geçmişte yasakladı ancak bu haber üzerinde günlük ziyaretçi sayısı 3’e katlanmış durumda.

Boracay Adası – Filipinler

Boracay Adası’nın problemi biraz da yönetiminden kaynaklanıyor diyebiliriz. Adaya turistlerin gelmesini oldukça sevindirici buluyorlar elbet ancak bu doğa harikası tropikal adanın gelen aşırı miktardaki ziyaretçiye yetecek bir altyapı sistemi bulunmuyor. Bu nedenle ada bir dönem için yabancıların ziyaretine kapatıldı ve hummalı çalışmalar başlatıldı.

Santorini – Yunanistan

Santorini Adası her geçen gün ziyaretçi sayısını arttırıyor. Gelen turist sayısı geçtiğimiz yıllarda 32 milyonu bulmuştu. Adada düzenlenen partiler ziyaretçilerin burayı tercih etmesindeki en büyük etkenlerden. Ancak Santorini adasının bu kadar ziyaretçiyi ağırlayacak su ve elektrik altyapısı bulunmuyor. Bu nedenle yetkililer acil eylem planı başlatarak bir yapılanmaya gitmiş durumda.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin