Artvin, ülkemizin Doğu Karadeniz Bölgesinde, Gürcistan sınırına oldukça yakın konumda yer alan ve tüm dünyada sahip olduğu eşsiz doğal güzellikler ile ses getiren bir şehrimiz. Özellikle yaz aylarında yüksek sıcaklıklardan rahatsız olan, bununla beraber yeşilin her tonunu yer yer mavi ile harmanlayarak ziyaretçilerine görsel bir şölen sunan bu şehir Karadeniz gezisi düşünenlerin mutlaka aklında bulunmalı. Yazın kavurucu sıcaklarından kaçabileceğiniz, ciğerlerinize doya doya temiz hava doldurabileceğiniz eşsiz güzellikteki yaylaları kesinlikle görülmeye değer. Elbette doğal güzelliklerinin yanı sıra binlerce yıllık bir süreç boyunca Türk ve Gürcü kültürünün bir araya gelerek oluşturduğu enfes bir yöresel lezzetler yelpazesi de bulunuyor. Bu yazımızda NeredenNereye.com ailesi olarak yakın zamanda Artvin seyahati düşünen ziyaretçilerimiz için Artvin enfes yöresel lezzetlerini kısaca derledik. 

Hamsili Pilav

Karadeniz’in zengin ekosistemi düşünüldüğünde bu denizin kıyı şeridinde yer alan şehirlerin yemek kültüründe balığa yer verilmemesi neredeyse imkansız. Artvin’in enfes yöresel lezzetleri içerisinde ilk sırada ülkemizde son derece meşhur olan hamsili pilav bulunuyor. Elinizde taze hamsi olduğu takdirde yapımı son derece kolay olan bu lezzet pratik olduğu kadar doyurucu da… Bu nedenle Artvin sofralarından eksik olmuyor diyebiliriz. Elbette, her işin olduğu gibi yemek yapmanın da püf noktaları bulunuyor. Bu nedenle hamsili pilavın tadını en iyi şekilde deneyimlemek için Artvin seyahatiniz sırasında bu yemeği ustalarının ellerinden deneyebilirsiniz. 

Şalgam Pancar Yemeği

Söz konusu Karadeniz olduğunda şüphesiz ilk aklımıza gelen engin yeşilliklerle dolu bir coğrafya oluyor. Yıl boyunca yağışların eksik olmadığı bu coğrafyada envai çeşit bitki yetişiyor. Bu nedenle mutfak kültürü içerisinde birbirinden renkli sebze yemeklerini görmek mümkün. Şalgam Pancarı da Artvin sıra dışı yöresel lezzetlerinden biri. Taze olarak özenle toplanan pancarların soyulduktan sonra domates ve çeşitli garnitürlerle birlikte kavrulması ile hazırlanan bu lezzeti hazırlaması son derece pratik. Ancak bunun yanı sıra doyurucu ve bir o kadar da lezzetli. İşte tam da bu nedenle Şalgam pancarı yemeğinin Artvin sofralarında kendisine sıklıkla yer bulduğunu söylemek gerek. 

Kalaco

Pek çoğumuzun adını ilk kez duyduğumuz bu yöresel yemek Artvin’de son derece popüler bir lezzet. Aslında bunun oldukça basit bir nedeni var. Kalaco, köken olarak Gürcistan mutfağından Artvin sofralarına geçiş yapmış bir yemek. Bir çeşit papara desek yanlış olmaz. Artvin’de yapılan papara da pek tabi mısır ekmeği ile yapılıyor. Genellikle bayatlamış mısır ekmeğinden yapılan kalaco, tereyağında kavrulan soğanın üzerine eklenen tuzlu ayranın pişmesiyle karışım haline getirilerek hazır hale geliyor. Eğer, bu basit ama son derece lezzetli olan yöresel yemeği denemek istiyorsanız ülkemizde ilk durağınız Artvin olmalı. 

Kaygana

Kaygana, Artvin’de özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti. Ancak bu yalnızca Artvin’de yapıldığı anlamına gelmiyor. Krep benzeri bu yöresel lezzet, Karadeniz’in kıyı şehirlerinde oldukça popüler diyebiliriz. Hamur işi sevenler özellikle Artvin usulü kaygana bayılacak diyebiliriz. Her evde bulunan yumurta ve unla kolaylıkla hazırlanan bu lezzeti yöreye özel kılan şey ise içerisine Artvin’in zengin yeşilliklerinden bolca ekleniyor oluşu. Bu nedenle daha hafif bir krep tadı alıyorsunuz ve vitamin değerlerini de oldukça arttırmış oluyorsunuz. Bilhassa Karadeniz yaylalarında doğal ortamında yaşayan ineklerden elde edilen katkısız tereyağı ile yapıldığında lezzetine doyum olmuyor diyebiliriz. 

Yoğurtlu Silor 

Silor ya da Sinor ismi ile anılan bu yemek Karadeniz mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanesi. Şüphesiz bunun en büyük nedeni her evde bulunan malzemelerle oldukça pratik şekilde hazırlanabilmesi. Elde açılan ya da hazır şekilde aldığınız yufkaları bir parşömen misali rulo şeklinde sardıktan sonra kısa bir süre fırında pişiyor ardından üzerine mantı misali yoğurt ekliyoruz. Elbette biraz yağ ile süslemek yerinde olacaktır. Yoğurdun üzerine eklediğiniz baharatlı sosun içeriğini belirlemek ise tamamen sizin damak tadınıza kalmış. 

Mısır Ekmeği 

Karadenizli olanlar ya da Karadeniz’e daha önce bir seyahatte bulunmuş olanlar bilir ki, bu yeşil coğrafyanın olmazsa olmazlarından bir tanesi mısır unudur. Neredeyse her yemeğin yanında ve her sofrada mısır unundan yapılmış bir lezzet görmek mümkündür. Mısır ununun bu kadar popüler olması haliyle Türk mutfağının ayrılmaz bir parçası olan ekmeği akıllara getiriyor. Karadeniz’in özellikle doğu kesiminde sıklıkla rastlandığı gibi Artvin’de de mısır ekmeği son derece popüler. Tadı son derece güzel olan mısır ekmeği kimi zaman yanında bir şey olmadan sadece şekilde bile tüketilebilir. Kabarık yapısı ile insanın gözünü de doyuran bu yöresel lezzet günümüzde her şekilde pişiriliyor olsa da kökeninde eski taş fırınlarda odun ateşinde hazırlanması ile biliniyor. 

Cevizli Kete 

Sırada yeniden hamur işi sevenlerin gözde lezzetlerinden biri olan cevizli kete yer alıyor. Artvin mutfağında sıklıkla yer bulması ile ünlü olan bu lezzeti sizler de kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Elbette yemeğin temel malzemesi çekilmiş cevizden oluşuyor. Özenle açılan hamurun içerisine konulan çekilmiş cevizlerin, hamurumuzun güzelce kabarana kadar pişirilmesi ile yapılan bu lezzeti tüketmesi son derece keyifli. Artvin’de misafir ağırlandığında ikram edilen çayın yanında cevizli kete eksik olmuyor diyebiliriz. 

Karalahana Kavurması

Doğu Karadeniz’den bahsedip, karalahana ile yapılan bir lezzeti listemize eklemeseydik sanıyoruz eksik kalırdık. Karalahana özellikle Karadeniz’in kıyı şeridinde yer alan şehirlerin tümünde tüketilen bir lezzet. Ancak, Artvin gibi yükseltisi son derece fazla olan bir şehir için vazgeçilmez temel malzemelerden bir tanesi. Taze toplanan lahanaların temizlendikten sonra bulgur, havuç gibi isteğe bağlı malzemelerle kavrulması ile hazırlanan yemek son derece pratik. Karalahana sevenlerin vazgeçilmezi diyebiliriz. Kolay hazırlandığına bakmayın, yapımı basit olmasına karşın besleyici değeri son derece yüksek. 

Doğu Karadeniz’in yeşile bürünmüş şehri olan Artvin mutfağının en harika lezzetlerini ustalarının ellerinden deneyimlemek için Türkiye’nin her yerinden en uygun Artvin otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin