Antalya, ülkemizin Akdeniz Bölgesinde yer alan ve hemen hemen herkesin aklına turizm başkenti olarak kazınan bir şehrimiz. Öyle ki, kent her yıl yaz sezonunda dünyanın farklı noktalarından gelen milyonlarca ziyaretçi nedeniyle nüfusunu dönemlik olarak katlıyor. Temel ekonominin tamamen turizm üzerine kurulduğu bu şehir, sahip olduğu ün konusunda hiç de haksız değil. Efsaneye göre Romalı komutanın yeryüzündeki cenneti arama çabaları sonucunda Antalya’yı keşfetmesi ve buraya yerleşmesi şehrin güzelliğini kısaca özetliyor. Akdeniz ikliminin neredeyse kusursuz şekilde yaşandığını bu sıcak güney şehri sayısız doğal ve tarihi güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Tüm bunların yanı sıra Antalya binlerce yıllık mutfak kültürü içerisinde Akdeniz lezzetlerinin en harika örneklerini yöresel lezzetleri içerisinde gösteriyor. NeredenNereye.com ailesi olarak bugün sizler için Antalya’nın enfes yöresel lezzetlerini kısaca derledik. 

Antalya Piyazı

Piyaz, Türk mutfağının oldukça bilindik bir lezzeti. Özellikle köfte gibi kızartma yemeklerinin yanında sıklıkla tercih ediliyor. Bu nedenle de ülkemizin her köşesinde sofralarda kolaylıkla bulabileceğiniz bir lezzet. Ancak, Antalya’nın kendine özgü piyazı son derece meşhur. Antalya piyazı aynı zamanda tahinli ya da taratorlu piyaz olarak da anılıyor. Zengin Akdeniz yeşilliklerinin harmanlanması ile hazırlanan Antalya piyazı, diğer illerimizde olduğunun dışında başlı başına ana yemek olarak servis edilebiliyor. Özellikle Antalya’nın sıcak iklimi düşünüldüğünde zeytinyağlı bu hafif lezzet sofraların vazgeçilmez unsurlarından biri haline geliyor. Antalya piyazının lezzetini, turfanda üretimi ile ünlü olan bu kentimizin taze toplanmış Akdeniz yeşilliklerinin zeytinyağı ile harmanlanmasından aldığını söylemek gerek. 

Enginarlı Girit Kebabı 

Kebab, şüphesiz Türk mutfağının dünya genelinde en çok bilinen lezzetlerinden bir tanesi. Öyle ki, dünyanın farklı noktalarında bu lezzeti kendi ülkesinin kültürüne uyarlayan girişimciler bulunuyor. Ancak Antalya’ya özgü olan Girit Kebabı bunun aksine ülkemize Yunanistan topraklarından transfer olmuş bir lezzet. Girit kebabını köfte ya da kuş başı et ile yapabiliyorsunuz. Orjinalinde kuşbaşı et kullanıldığını belirtelim. Bu kebabı farklı kılansa Akdeniz yeşilliklerinin yanı sıra enginar ile hazırlanıyor olması. Etlerin iyi pişmesi yanında enginarın da yumuşacık olana kadar pişmesine dikkat etmeniz gerekiyor. 

Laba Dolması 

Laba dolması kelimenin tam anlamı ile Antalya’da deneyebileceğiniz en harika lezzetlerden biri. Taze kuzu kaburgasının üzerine yoğurt sürülerek fırınlanması yöntemi ile hazırlanıyor. Evde yapmak için pek uygun olmayan bu lezzeti Antalya’da ustalarının ellerinden denemenizi mutlaka tavsiye ederiz. Kuzu etinin ağır ağır pişirilmesinin yanı sıra püf noktalarından biri de içinin doldurması için kullanılan harç. İç pilavı özenle hazırlanıyor, ağır ağır pişirilen et ile birleşen özel iç pilavı ortaya enfes bir lezzet çıkarıyor. Ancak biraz zahmetli ve masraflı bir yemek olmasından dolayı daha çok özel günlerde hazırlanıyor. 

Hülüklü Çorba

Yemek listesi hazırlandığında çorbalardan bahsetmemek olmaz. Antalya’nın meşhur hülüklü çorbası ise yaz, kış sofralarınızdan eksik etmek istemeyeceğiniz harika bir lezzet. Çorba, bol sarımsak, tavuk eti ve yoğurt ile hazırlanıyor. Son derece besleyici olan çorba isteğe göre salça ev nohut ilave edilerek de hazırlanıyor. Bu tamamen sizin damak tadınıza kalmış. Ancak her ikisinin birbirinden enfes olduğunu belirtmekte fayda var. 

Biber Frigya Dolması 

Biber dolması ve içli köftenin birleşimi olarak düşünebileceğiniz bu harika Akdeniz yemeği, deneyenlerin vazgeçemediği Antalya’ya özgü yöresel bir lezzet olarak karşımıza çıkıyor. Yapımı ise son derece basit. Taze dolmalık biberlerin içinin kıymalı harç ile doldurulması ile hazırlanıyor. Ancak içli köfteden farklı olarak iç harcında bulgur kullanmıyorsunuz. Daha sonra biberlerinizi ince bir tabaka oluşturacak şekilde un ve yumurtaya bulayarak kızartıyorsunuz. 

Cive 

Cive için daha çok Antalya’ya özgü enfes bir yardımcı yemek diyebiliriz. Aslında çok basit. Domatesli pirinçli bulgur olarak tanımlayabiliriz. Ancak bu kadar basit olması sizi yanıltmasın püf noktası süslediğiniz yeşilliklerde ve kullandığınız baharatın oranında yatıyor. Enfes bir yardımcı yemek olan cive Antalya sofralarında sıklıkla kendine yer buluyor. 

Antalya Bohçası 

Son derece pratik bir o kadar da lezzetli bir Antalya yemeği bu bohça. İsteğinize göre kahvaltı sofranız ya da akşam yemeğiniz için hazırlamanız mümkün. Krep hamurunun bohça şekline getirilerek içinin doldurulması ile hazırlanan lezzet kentte oldukça meşhur. Sabah kahvaltısı için hazırlandığında hafif olması amacıyla peynir ile hazırlanan iç harcı akşam yemeği söz konusu olduğunda kuzu eti ile dolduruluyor. Her ikisi birbirinden güzel…

Gökçesu Pilavı

Ülkemizin her şehrinde hatta her köşesinde envai çeşit pilav tarifi ile karşılaşmanız mümkün. Zengin besin değeri ve hemen hemen her yemeğin yanında kendine yer bulmasından dolayı pilav kültürümüzün en önemli lezzetlerinden biri. Peki, Antalya gibi Akdeniz incisi olan bir şehir kendine özgü bir pilav ortaya koyarsa nasıl olur? Cevap basit: Son derece lezzetli olur. Bildiğiniz pilavlardan biraz daha farklı. İçine nohut, maydanoz, dereotu, bol miktarda havuç giriyor ve ortaya mis gibi bir lezzet çıkıyor.

Şilofta 

Antalya, Akdeniz hafif yeşillikleri ve zeytinyağlı lezzetleri ile ünlü olsa da bir yemek listesinde tatlı olmazsa olmaz. Şilofta’da Antalya’ya özel son derece lezzetli bir tatlı. İnce ince açılan yufkaların ince dilimler halinde kesildikten sonra şerbet içerisinde haşlanması ile yapılan tatlı üzerine daha sonra ceviz, badem, susam başta olmak üzere isteğinize bağlı farklı malzemeler ekleyebiliyorsunuz. 

Toros Salatası 

Salatasız bir sofra düşünebilir misiniz? Elbette, hayır. Bin bir çeşit salata türü var. Ancak, Akdeniz yeşilliklerinin hakiki zeytinyağı ile birleşmesi ile hazırlanan  Toros salatası özellikle kıyı kenti olan Antalya’da balık sofralarının vazgeçilmezi diyebiliriz. Salata içerisine roka, nane, maydanoz, taze soğan, domates, sumak, acı toz biber, nar ekşisi kesinlikle bulunmalı. Eğer bunun haricinde lezzetine eklemek istediğiniz farklı bir malzeme varsa ekleyebilirsiniz. Malzemelerin titizlikle ince ince kıyılması salatanın görünüşüne şıklık katacaktır. Bununla birlikte Antalya’da bazı noktalarda içerisine közlenmiş patlıcan da katılıyor. 

Antalya’nın enfes yöresel lezzetinin vakit kaybetmeden ustalarının ellerinden demek için en uygun Antalya otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin