Tarih kokan şehrimiz Çanakkale, yalnızca Türk askerlerinin mabedi olmakla kalmıyor; Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’na ev sahipliği yapmış olduğu için tarihin sayfalarını bir bir önümüze seriyor. Üstelik bu özelliğinin yanı sıra kenara atılmayacak kadar gözde olan doğal güzellikleri de ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor.

Bir diyar düşünün ki güçlü bir tarih ile ayakta dursun, bir de hem doğası hem de coğrafyası ile büyüleyici olsun; işte Çanakkale böyle bir yer. Çanakkale için bir ülkenin kalbi, yurttaşlarının tek yürek olup birleştiği yegane şehri diyebiliriz. Uğruna, destanlar, şiirler, türküler yazılan bu mekan bir ulusun tarihinde yazmış olduğu koca bir destanı günümüz dünyasına taşıyor. Henüz yakın bir tarihte Türk askerlerinin tüm Dünya’da iz bırakacak destan yazdığı bu kara parçasında yerleşim tarihinin kökleri M.Ö 3000’li yıllara kadar uzanıyor. Elimiz altında seyahat edilecek böyle bir şehir varken biz de NeredenNereye.com ailesi olarak siz gezginler için Çanakkale’de gezilecek 10 harika rotayı kısaca listeledik. 

canakkale-sehitlik

Çanakkale Şehitliği & Şehitler Anıtı

I.Dünya Savaşı sırasında vatanları uğruna canlarını feda eden Türk askerlerinin anısına yapılan Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı 1960 yılında tamamlanıyor. Bu tarihten itibaren yurdun dört bir yanından, Çanakkale Destanı’nı canlı olarak görmek, duymak ve bilmek isteyen ziyaretçiler bu anıta akın ediyor diyebiliriz. 

Truva Antik Kenti

Çanakkale denildiğinde ilk akla gelen yerlerin başında şüphesiz Truva Antik Kenti oluyor. İlyada ve Odysseia destanının yazarı Homeros’a ilham veren; varlığı neredeyse 3500 sene öncesine dayanan ve tarih boyunca tekrar tekrar inşa edilse de gizemini dün gibi koruyan tarihi bir durak olmasıyla öne çıkıyor. Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ve Truva Atı’na da ev sahipliği yapan antik kent aynı zamanda Troia Bölgesi olarak da anılıyor. 

Aynalı Çarşı

Geçmişte yalnızca atlar için eşyaların ve gözlüklerin satıldığı Aynalı Çarşı ismini de içerisinde satılan gözlüklerden alıyor. Yöreye ait bir türküye de konulan bu mekan Çanakkale de günümüzde oldukça popüler bir alışveriş noktası. 1890 yılında yapılan çarşı günümüze kadar gayet iyi şekilde korunmuş ve bugünlerde onlarca hediyelik eşya dükkanına ev sahipliği yapıyor. 

Kilitbahir

Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Kilitbahir Kalesi’ne de ev sahipliği yapan bu bölgenin ismi “Deniz Kilidi” anlamına geliyor. Deniz savaşları için oldukça önemli bir konumda yer alan kale haricinde içerisinde bulunduğu köy de Çanakkale ziyaretiniz sırasında görmeniz gereken noktalardan bir tanesi. 

canakkale-savasi

Conkbayırı

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şans eseri cebinde yer alan saat sayesinde ölümden döndüğü Conkbayırı Muharebesi’nin geçtiği bu tarihi alan bir ulusun kaderini belirleyen savaşın izlerini görmek ve aynı zamanda Çanakkale ilimizin göz alıcı manzaralarını seyretmek için son derece uygun bir durak. 

Çanakkale Deniz Müzesi 

Çanakkale Savaşları İhtisas Kütüphanesi, Hediyelik Eşya Binası, Nusret Mayın Gemisi, Resim ve Fotoğraf Galerisi gibi bölümleri de içeren Çanakkale Deniz Müzesi mutlaka görmeniz gereken noktalardan bir tanesi. Özellikle okul gezilerinin uğrak noktası olan bu alanda 1915 Deniz ve Kara Savaşları hakkında bilgilendirme yapılıyor. Müzeyi ziyaret ederek yakın dönemde yazılmış Çanakkale Destanına dair izleri yakından görebiliyorsunuz. Müze alanı ayrıca bir de kaleye ev sahipliği yapıyor. 

canakkale-manzara

Assos Antik Kenti

Ayvacık ilçesi yakınlarındaki Behramkale Köyü’nde yer alan Assos Antik Kenti, tarih boyunca Lidyalılardan Perslere, Pergamonlardan Romalılara kadar birçok uygarlığın hüküm sürdüğü bir bölge olmasıyla öne çıkıyor. 

Atina Tapınağı, M.Ö 9000’li yıllarda inşa edilen şekli kalmasa da kentin tepesinde bulunan kalıntıları ile geçmişin sayfalarına ışık tutuyor. 

Arkeoloji Müzesi

Arkeoloji Müzesi Çanakkale’de kurulan ilk yerlerşimlerden günümüze kadar olan süreçte kentin ev sahipliği yaptığı bütün medeniyetlerden izler taşıyor. Doğa ile iç içe süren tatilinizde ailenizle birlikte kısa bir mola vererek tarihin derinliklerine kısa bir yolculuk yapabilirsiniz. 

Alay Şehitliği ve Anıtı

Çanakkale Muharebeleri’nde, Yarbay Avni Hüseyin Bey’in komutasında bulunan Türk askerlerinin şehit düştüğü 57. Alay askerleri anısına yapılan 57. Alay Şehitliği Çanakkale’de mutlaka görmeniz gereken noktalarından bir tanesi. Eser halka açıldığı 1922 yılından bu yana vatanseverlerin akınına uğruyor. 

Gökçeada

Koyları, plajları ve temiz kumsalları ile Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada, Çanakkale’de ziyaretçilerini bekliyor. Buram buram tarih kokan bu şehirde kendinizi biraz da doğanın güzelliklerine bırakmak istiyorsanız Gökçeada tam sizlere göre. Ada her yıl Dünya’nın farklı köşelerinden ziyaretçilerini ağırlıyor. 

+ Bonus : Kilitbahir Kalesi

Fatih Sultan Mehmet imzasını taşıyan Kilitbahir Kalesi, Osmanlı döneminde deniz akınını önlemek için inşa edilmiş. Kale günümüze kadar oldukça iyi şekilde korunmayı başarmış. Üçgen bir kuleye sahip olan yedi katlı yapısıyla bir yoncayı andıran Kilitbahir Kalesi, tarih boyunca Kanuni Sultan Süleyman, Sultan Abdulaziz ve II. Abdülhamit gibi isimler tarafından restore edilmiş ve ayrıca mimarisinde kiremit ile mermer gibi malzemeler bulunuyor. 

Tatil için aradığınız o bilet NeredenNereye.com’da! Türkiye’nin her yerinden en uygun Çanakkale otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin