Ankara, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan başkent olmasının yanı sıra beş milyonu geçen nüfusu ile birlikte ülkemizde ilk akla gelen noktalardan bir tanesi. Elbette Ankara’nın yerleşim geçmişi olması yakın dönemde başkent olmasından çok öncelere dayanıyor. Hepimizin bildiği gibi Anadolu toprakları tarihin ilk dönemlerinden bu yana farklı medeniyetlere ev sahipliği yapıyor. On binlerce yıllık bir geçmişin Ankara’ya kattıkları arasında yalnızca tarihi ve kültürel eserler yok elbette. Farklı medeniyetlerin binlerce yıllık birikimi ile birlikte şehirde kendine özgü yöresel lezzetler de ortaya çıkmış durumda. Biz de yakın zamanda Ankara’ya yolu düşen gezginler için NeredenNereye.com ailesi olarak Ankara mutfağından harika lezzetleri kısaca listeledik.

Ankara Tava

Ankara mutfağı denildiği zaman akla ilk gelen yemeklerin başında Ankara Tava gelir. Ancak bu harika yöresel lezzetin tarifi konusunda bir belirsizlik var. Ankara’nın bazı bölgelerinde pilav yapımı için pirinç kullanılırken bazı bölgelerinde arpa şehriye tercih ediliyor. Eğer Ankara’ya yolunuz düşerse her iki şekli ile de denemelisiniz. 

Uruş Kapama

Pirinç, kuşbaşı et, soğan, arpacık soğanı, sarımsak, pul biber gibi malzemelerin harmanlanması ile yapılan uruş kapama Ankara’nın en harika yemeklerinden bir tanesi. İçerisinde yok yok olan bu harika lezzet vitamin bakımından zengin olduğu gibi aynı zamanda tadına da doyum olmuyor diyebiliriz. Ancak küpeş ile hazırlanan bu yemeği evde hazırlamış biraz zahmetli olabilir. Bu nedenle Ankara’ya yapacağınız bir yolculuk sırasında ustalarının ellerinden denemek yerinde olacaktır. 

Kaşık Atması

Tuz, un, su , yumurta karışımı ile yapılan, bu malzemelerin kulak memesi kıvamında olmasından sonra tüketilen harika bir lezzet kaşık atması. Hazırladığınız bu karışımı tencerede kaynayan bir su içerisinde lokmalar şeklinde atmanızın ardından hazır olduğunda servis tabağına alıyorsunuz ve üzerine tereyağı gezdiriyorsunuz. Yapımı kolay, yemesi lezzetli mi lezzetli Ankara mutfağından harika bir yardımcı yemek olduğunu söyleyebiliriz. 

Beypazarı Güveci 

Sırada yaklaşık 500 yıllık tarihe sahip olduğu bilinen bir lezzet var. Nereden mi biliyoruz? Saray mutfağından kendisinden sıkça bahsediliyor diyebiliriz. Osmanlı döneminde padişahlar için özel olarak hazırlanan Beypazarı güvecinin odun ateşinde taş fırında pişirilmesi gerekiyor. Bu harika yemeğin lezzetini belirleyen en önemli etmenlerden biri de eti kullanılacak olan hayvanın yemlenen hayvan değil, gezen hayvan olması. Söz konusu üç kıtaya kadar genişlemiş olan bir imparatorluğun padişahları olduğunda yiyeceklere bu denli özen gösterilmesi son derece normal. Elbette ev ortamında bahsedilen imkanları sağlamak pek de mümkün görünmüyor bu nedenle en bu harika lezzetin gerçek anlamda tadını alabilmek için yolunuz Ankara’ya düştüğünde ustalarının ellerinden denemek yerinde olacaktır. 

Köfter (Köyter)

Yarım su bardağı üzüm pekmezi, 3 yemek kaşığı nişasta, 1 su bardağı su ile yapılan bu yöresel lezzet oldukça pratik bir o kadar da güzel bir tatlı. Sofralarınızda kendinize kolayca yer bulabilir. Bu malzemelerin muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilmesi ile yapılan tatlı, kıvamı yakaladığında soğumaya bırakılır. Soğuyup biraz daha sertleştiğinde ise üzerine ceviz, fındık gibi süsmeler ilave ederek servis yapabilirsiniz. 

İnceğiz Çorbası

Bir yemek listesi hazırlandığında çorba eklenmeden olmaz. Ankara denildiğinde ilk akla gelen ise dillere destan lezzeti ile İnceğiz çorbası oluyor. Haşlanmış, buğday ve kuzu etinin harmanlanması ile hazırlanan lezzet ana yemekten önce sizin için harika bir açılış imkanı sunuyor. 

Kuru Köfte

Söz konusu Türk mutfağı olduğunda listede bir köfte tarifinin bulunması kaçınılmaz oluyor. Çünkü hemen hemen her bölgenin ve hatta her şehrin kendine özgü bir köfte tarifi var diyebiliriz. Ankara mutfağının süsü sayılan kuru köftede son derece doyurucu ve lezzetli olmasının yanında oldukça pratik olan bir köfte çeşidi. İsterseniz tarifini kolayca bulabilir ve uygulayabilir isterseniz de yakın zamanda Ankara’ya bir seyahat düzenleyip bir yandan bir gezerken bir yandan bu harika lezzeti ustalarının ellerinden deneyimleyebilirsiniz. 

Entekke Böreği

Türk mutfağı söz konusu olduğunda listede elbette bir tane de börek tarifi yer almalı. Biliyorsunuz hemen hemen her ilimizde birbirinden lezzetli börekler yapılır. Ankara ve börek söz konusu olduğunda da şehrin meşhur kıymalı böreği Entekke böreği akıllara geliyor. Bu böreğin yapımı biraz mantıyı andırıyor ancak yapımı çok daha pratik diyebiliriz. Kıymalı hamurun yağda altın rengine bürününceye kadar kızartılması ile yapılan entekke böreği hem pratik hem de çok lezzetli. 

Listemizde yer alan lezzetleri ustalarının elinden denemek için en uygun Ankara otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin