Bugün ülkemizin kuzey bölümü boyunca uzanan ve harika doğası ile her geçen gün daha fazla insanın ilgisini çeken Karadeniz’in bir uzantısı olan Batum topraklarına yolculuk yapıyoruz. Gürcistan’ın özerk bölgelerinden Acara Cumhuriyetinin başkenti olan Batum, düzlük bir alan üzerine yemyeşil bir doğa ile harmanlanmış şekilde kurulmuş harika bir şehir. Vize problemi olmaması nedeni ile de Türkiye’den çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. Batum, harika doğası, modern ve tarihi kültürel yapıları, renkli gece hayatı ile Gürcistan’ın pek çok kentinden ayrılıyor ve dünyanın farklı noktalarından ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Şehri ziyaret ettiğinizde görüyorsunuz ki, Batum yalnızca günümüzde değil tarihi boyunca her zaman bir tatil beldesi olarak kendine yer edinmiş. Çarlık dönemine ait pek çok yapıyı bir arada şehir içerisinde görmenizin başlıca nedeni Batum’un bu dönemde generallerin yazlık evlerine ev sahipliği yapmış olması. Karadeniz’in bir uzantısı olmasına karşın alışık olduğumuz coğrafi yapıdan farklı olarak düzlük bir alan üzerinde harika plajlara da ev sahipliği yapan bir şehir Batum. Türkiye’ye oldukça yakın bir konumda yer alması, vizesiz olarak kolayca seyahat edebileceğiniz ülkelerin başında gelmesi nedeni ile son yıllarda Türkiye’den de çok sayıda ziyaretçinin tatil için ilk tercihleri arasında yer alıyor.
Şehrin kısa tarihine bir göz attığınızda, Karadeniz’in bu güzel noktasının Osmanlı İmparatorluğu döneminde Kanuni Sultan Süleyman’ın seferleri sonucunda topraklarımıza katıldığını görebilirsiniz. Bu nedenle günümüzde dahi benzer kültürel değerleri az da olsa görmek mümkün. 314 yıl gibi uzun bir süre boyunca Osmanlı egemenliğinde kalmış olan Batum daha sonrasında yaşanılan olaylar neticesinde Rusların kontrolüne bırakılmış. Ancak verilen mücadeleler sonucunda Rusya geri çekilmiş ve Batum yeniden Osmanlı toprağı sayılmıştır. Yaşanılan savaş dönemlerinin ardından yapılan anlaşmalar ile önce İngiliz toprağı sayılmış olsa da son olarak Gürcistan’ın bir parçası olarak kabul edilmiş.
Şehir tarihi boyunca yaşanılan en önemli olaylardan bir tanesi hiç şüphesiz 19. yüzyıl dolaylarında Azerbaycan Bakü şehrinden Batum’a kadar uzanan bir demir yolunun inşa edilmesi olmuş. Bu harika manzaralara tanıklık eden demir yolu Batum’un gelişim göstermesi ve yapılanması adına temel yapı taşlarından biri olmuş. Avrupa ve Asya arasında bir köprü olma özelliği taşıyan Batum, yapılan petrol boru hattı sayesinde gelişimini oldukça hızlandırmış. 2004 yılında şehir başlayan yenilenme projesi ile birlikte yoğun tempoda bir restorasyon çalışmaları bütünlüğü işliyor. Bütün bir şehrin baştan bir tasarım ile yeniden yapılandırılması sonucunda bugün Batum, insanı kendine hayran bırakan bir doğanın içerisinde tarihe ve mimariye yolculuk kapıları açan yeni yüzü ile ziyaretçilerini bekliyor.
İçerikteki Konular
Batum’da Gezilecek Yerler
Batum bir liman kenti ve bu özelliğini ziyaretçilerini ağırlamak için oldukça etkili şekilde kullanıyor. Çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayan turistik gemilerin uğrak noktası Batum Limanı. Şehirde geziye başlamak için en uygun nokta en eski yerleşim noktalarından biri olan liman bölgesi. Bu alanı ilk durağınız olarak belirlediğinizde, “Chacha Tower, Batum Feneri, Aşk Heykeli, Ferris Wheel, Alfabe Kulesi” gibi noktaları ziyaret ederek geziye başlayabilirsiniz. Doğası ve temiz havası ile enerjinizi yükselten bu şehri gezmenin en güzel yanlarından biri ise yürürlükte olan bisiklet uygulaması. Oldukça uygun fiyata temin edebileceğiniz Batumvelo kartı sayesinde liman bölgesinde saatlik olarak kiralayabiliyorsunuz. Böylece şehrin size kattığı pozitif enerjiyi en iyi şekilde kullanırken bir yandan da bölgenin görülmesi gereken noktalarına kolayca ulaşım sağlayabiliyorsunuz.
Batum Bulvarı geziniz için ikinci durak olmaya aday. Göz alabildiğince uzanan deniz ve harika bir yürüyüş yolu olarak kullanabileceğiniz plajı, mola vermek için uygun kafeleri ile günü geçirmek için ideal. Dünyanın batı yakasını andıran Piazza Meydanı ise seyahatiniz sırasında bir sonraki durağınız olabilir. Poseidon Heykeli ile süslenmiş Tiyatro meydanı ise şehrin en güzel noktalarından bir tanesi. Avrupa Meydanı (Europe Square) Batum yolcularının görmesi gereken bir diğer önemli nokta. Meydanda bulunan Medea Heykeli oldukça dikkat çekici bir görüntü sunuyor. Yolculuğunuza Astronomik Saat’e kısa bir göz atarak devam edebilirsiniz. Hem doğal güzellikleri hem de mimari zenginliği fazla olan böyle bir şehre yolculuk yaptığınızda karşınıza gezilip görülmesi gereken oldukça fazla yer çıkıyor elbette. Batum’da görmeniz gereken diğer noktalar arasında ise, “Virgin Mary Kilisesi, Ermeni Apostolik Kilisesi, St. Nickolas Church, Orta Camii, Batum Akvaryum, Sputnik Tepesi, Danseden Çeşme, Aparos Kalesi, Gonio, Kobuleti” gibi alanlar yer alıyor.
Batum’da Ne Yenir?
Batum mutfağı da benzer coğrafyada yer almanın bir neticesi olarak Karadeniz mutfağı ile örtüşüyor. Batum’un yöresel lezzetleri arasında sıklıkla hamur işlerini ve etli yemekleri görebilirsiniz. Haçapuri, peynir, kabarmış bol hamur ve yumurta ile yapılan bir çeşit pide, bu lezzeti Batum içerisinde hemen hemen her restoranda kolaylıkla bulabiliyorsunuz. Hınkal ise Türkiye’de yapılan mantı ile oldukça benzer bir lezzet. Farklı olarak bol sebze ilave ediliyor ve geniş, büyük hamurlar ile yapılıyor. Kalabalık olarak yemek yemekten hoşlanan Gürcüler için sofra kültürü oldukça önemli bir yer tutuyor. Bir başka Karadeniz lezzetini andıran harço çorbası, pirinç ve şehriye üzerine et ilave edilmesi ile yapılıyor. Kuzu şaşlık, armut suyu, zengin karışımlı salatalar, farklı meyve sularından elde edilen rengarenk içecekler ve tüm harika lezzetleri süsleyen harika şaraplar Gürcü mutfağının temel yapı taşları arasında yer alıyor.
Batum hakkında daha fazla bilgi için Karadeniz’in Yeni Gözdesi Batum yazımıza da göz atabilirsiniz. En kısa zamanda Gürcistan’a yolculuk etmek için en uygun fiyatlarla otobüs bileti NeredenNereye.com‘da!