Amasya, Türkiye’nin Orta Karadeniz bölgesi içerisinde yer alan şehirlerinden biridir. Türkiye’nin en büyük ve en önemli akarsu kaynaklarından biri olan Yeşilırmak Vadisi üzerine kurulu olan şehir, doğal güzellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Amasya, Anadolu’nun geçiş yolları üzerinde konumlanmış bir şehir olarak yaklaşık olarak 7000 yıllık köklü bir geçmişe sahiptir. Anadolu üzerindeki geçiş yollarından birinde kurulmuş olduğundan Amasya şehri geçmişinde farklı Anadolu medeniyetlerine de ev sahipliği yapmıştır. Geçmişte Amasya’da kurulan medeniyetler arasında, “Hititler, Frigler, Persler ve Romalılar,” yer almaktadır. Bu şehre yapılan ilk yerleşim sırasında Amasya’da yapılan ilk eser olarak Amasya Kalesi bilinmektedir.

Amasya topraklarına Türklerin yerleşmeye başlaması, Danişmend beyliğinin bölgeye ilerlemesi ile başlamıştır. Bu ilerlemeden sonra bölgedeki Türk nüfusu giderek artış göstermiş. Daha sonrasında ise şehir Türk devletlerinde İlhanlılar, Selçuklular ve Osmanlıların egemenliği altına girmiş ve günümüzde bu devletlerden kalma kültürel ögelere de ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca şehir Türkiye Cumhuriyetinin de yakın siyasi tarihinde önemli rol oynayan noktalardan bir tanesidir. Kurtuluş Savaşının başlangıç aşamalarından biri olan Amasya Genelgesi şehirde yayınlanmış ve resmi olarak milli mücadelenin başlaması sağlanmıştır. Cumhuriyet ile birlikte şehre yapılan yatırımlar da gelişim göstermiş Amasya’nın nüfusu zamanla artmıştır.

Seyahat severler bilirler ki, bir şehre ya da ülkeye yapılan yolculuğun en önemli noktalarından biri ne zaman gidileceğini bilmektir. Şehrin tüm güzelliklerini keşfetmek için hava koşulları da büyük önem arz eder. Amasya Orta Karadeniz bölgesinin güzide şehirlerinden biri olduğu için bu şehre ne zaman gidilir sorusunun en doğru cevabı olarak yaz mevsimi görülebilir. Gerek Amasya’nın kültürel miraslarını rahatça gezebilmek gerekse tüm doğal güzelliklerin eksiksiz sergilenmesi bağlamında yaz mevsimi Amasya’ya gitmek için en uygun zaman aralığıdır.

Amasya’da Gezilecek Yerler

Amasya Osmanlı döneminde birçok şehzadeye ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Yalnızca Osmanlı döneminde değil, diğer Türk devletleri zamanında da önemli şehirlerden biri olan Amasya’da oldukça güzel gezilecek ve görülecek yerler bulunmaktadır. Amasya’da gezilecek yerleri sizler için kısaca listeledik.

Amasya Müzesi

Amasya Müzesi yalnızca Amasya’nın değil Türkiye’nin sayılı zengin müzelerinden bir tanesidir. Bu nedenle Amasya’da gezilecek yerlerin başında gelmektedir. Arkeolojik ve Etnografik olmak üzere iki ana kategori de toplam yirmi dört bin esere ev sahipliği yapan bu alan oldukça değerli bir müzedir. Müzeyi ziyaret saatleri içerisinde özgürce gezebilirsiniz üstelik giriş ücreti de 5 TL gibi makul bir fiyat.

Amasya Kalesi

Amasya Kalesi, şehrin manzarasını tam anlamı ile görebileceğiniz yerlerin başında Amasya Kalesi yer alıyor. Giriş ücreti 5 TL olan bu kale şehrin görülmeye değer tarihi eserlerinden bir tanesi. Yapılan araştırmalara göre Amasya’ya yerleşen ilk insanların döneminde yapılmış, Yeşilırmak’a dik bir şekilde konumlandırılmıştır. Şehrin bu güzel yerinde gezinizin en karelerini yakalayabilirsiniz bu nedenle fotoğraf makinenizin yanınızda olduğundan emin olun. Amasya Kalesi gün içerisinde rahatlıkla gezebilirsiniz, kaleye girmek için 5 TL lik bir giriş ücreti ödemeniz gerekiyor.

Kral Kaya Mezarları

Helenistik dönemde ait olan bu mezarlar Pontus Krallığına aittir ve Amasya’nın gezilmesi gereken yerleri arasında şüphesiz ilk sıralarda bulunur. Oldukça eski bir dönemden kalan bu mezarlar Yeşilırmak üzerinde bulunmaktadır. Toplamda 21’e yakın mezar olduğu bilinse de tarihten günümüze birkaç tanesi ayakta kalmayı başarmıştır. Aralarında en dikkat çekici olanı Aynalı Kaya Mağarası’dır. Buraya girmek için belirli bir giriş ücreti ödemeniz gerekiyor.

Şehzadeler Müzesi

Amasya Valiliği tarafından iki katlı bir konak içerisinde faaliyet açılan bu müze geçmişinde şehzadeler şehri olarak bilinen Amasya’nın üst sınıftan olan bu insanlarına dair eserle doludur. Özellikle Osmanlı tarihi merakı bulunanların ziyaret etmesi gereken noktalardan bir tanesidir. Müze içerisinde çok sayıda eserin yanında Osmanlı’nın şehzadelerinin balmumu heykelleri de bulunmaktadır.

Amasya ziyaretçilerinin aynı zamanda şehirdeki seyahatlerini sonlandırmadan önce, “Bimarhane, Sultan II. Beyazid Külliyesi, Haliliye Medresesi, Gökmedrese, Çelebi Mehmed Medresesi, Büyük Ağa ve Küçük Ağa Medreseleri, Fethiye Camii, Saraçhane Camii, Hızır Paşa Camii, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii” gibi tarihi noktaları da görmelerini tavsiye ederiz.

Türkiye’nin bu güzel Orta Karadeniz şehri Amasya’ya vakit kaybetmeden bir seyahat düzenlemek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden uygun fiyatlarla Amasya otobüs bileti satın alarak başlayabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin