Piramitler inşa edildiği dönemin ardından insanlık için her zaman bir gizem olarak kaldı. Bugün dahi, bu devasa yapıların böylesine ince bir mimarlık, mühendislik işçiliği ile nasıl inşa edildiği üzerine tartılmalar devam ediyor. Antik Mısır piramitleri söz konusu olduğunda ise şüphesiz aralarından yer alan Gize (Keops) Piramidi en dikkat çekenlerin başında geliyor. Mısır’ın başkenti Kahire’de yer alan bu piramit tüm dünyada bir fenomen olan gizemleri nedeniyle yıl içerisinde dünyanın farklı noktalarından milyonlarca turistin Mısır’a akın etmesine neden oluyor.
Gize, Mısır’ın mezar kentinde yer alan 3 ana piramitten en eski ve en büyük olanı bizleri selamlıyor. Uzun yıllar önce hazırlanan antik dünyanın 7 harikası listesinde kendine yer bulan Gize Piramidi, “Büyük Piramit, Keops Piramit” olarak da anılıyor. M.Ö 2.500 gibi bir dönemde inşa edilen bu eser, antik dünyanın 7 harikası arasından günümüze ulaşmayı başaran tek anıt. Mısır Firavunu Khufu adına inşa edilen bu eser, 20. yüzyılın başına kadar dünyanın insan yapımı en büyük eseri olarak kabul ediliyordu. Orijinal yapımı aşamasında kullanılan deva kayalar bugün dahi araştırmacıların kafasını karıştırıyor. Yaklaşık 10 yıl gibi bir sürede bitirilen bu eserin, o dönemdeki çalışma şekliyle yapımının imkânsız olduğu düşünülüyor. Bu nedenle yapımı hakkında tartışmalar hala sürüyor diyebiliriz.
İçerikteki Konular
Keops Piramidi – Kahire
Dünyanın en çok merak edilen ve ziyaret edilen yapılarından biri olan Keops Piramit’inin görkem yapısı hala akılları kurcalıyor. Bu devasa yapıyı yakından gördüğünüzde bunu çok daha iyi şekilde anlıyorsunuz. Üstelik piramitlerin içerisinde yaşanılan bazı gizemli olaylar ve bunlar üzerine yazılan sayısız kitap, çekilen onca film insanların bu yapıya olan merakını daima taze tutuyor.
Gize Piramit’inin yer aldığı bölge eski imparatorluk başkenti Memfis’in olduğu alan olarak da biliniyor. Büyük Gize Piramidi, MÖ 2 bin 551 ile MÖ 2 bin 560 yılları arasında o yıllardaki Mısır Firavunu Khufu tarafından öldükten sonra kendisine mezar olması için inşa ettirmiş.
Genellikle insanlar Antik Dünyanın 7 Harikası sıralandığında bölgede yer alan 3 piramidinde içerisinde bulunduğunu düşünüyor. Ancak listede yalnızca Gize (Keops) Piramidi yer alıyor. Hakkında sayısız rivayet bulunan büyük piramit tüm gizemleri ile günümüze kadar ulaşmış durumda. Uzmanlar baştan sona bu harika yapının yaklaşık 20 yıl içerisinde bitirildiğini düşünüyor. Zeminin uygun hale getirilmesinin ardından devasa taş blokların üst üste yığılması ile yapılan piramit için gerekli taşların nasıl taşındığı ve ne şekilde yığıldığı hala kesin olarak bilinmiyor. Uzmanların bu konuda farklı fikirleri bulunuyor. Piramitlerin dünya dışı yaşam formları tarafından yapıldığına inanan insanların sayısı da azımsanmayacak kadar çok.
Uzmanlar Gize Piramit’inin ilk tamamlandığında 145 metre yüksekliği olduğunu ancak aradan geçen yıllar içerisinde yüksekliğinden 10 metre kaybettiğini söylüyor. Buna karşın bu eşsiz yapı 19.yüzyıla kadar dünyanın en yüksek yapısı olarak anılmaya devam edilmiş. İnsanları şaşkınlığa sürükleyen bir başka detay ise yapının inşasının zorluğu. Her biri 2 ton blok taşlardan yapılan piramitteki taşlar yan yana dizildiğinde günümüz Fransa sınırını çevreleyecek kadar çok. Gene de 20 yıl gibi kısa bir süre içerisinde bitirilmiş.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi Gize Piramidi bir anıt mezar. Bu nedenle merkezi olarak firavunun mezarı kabul ediliyor. Ana girişi kuzey bölümünde olan piramit içerisinde sayısız oda ve koridor var. Bunların tam olarak neye hizmette ettiği ise günümüzde dahi çözülebilmiş değil. Piramitlerin kesin olarak hangi amaca hizmet ettiği de çözülebilmiş değil. Bilinen kesin bir şey varsa asıl amaç olarak firavunların anısının dünyadan silinmemesi için tasarlanmış oldukları. Piramitlerin anısına yapıldığı firavunların isimlerin günümüze değin ulaşmış olmasına bakılırsa temel amaçlarını da yerine getirmiş sayılırlar.
Gize (Keops) Piramit’inin Bölümleri
Giriş, iniş ve çıkış dehlizleri, piramidin ilk bölümü olarak kabul ediliyor. Burada iniş dehlizleri ziyaretçi girişine önceden izin verilmesine karşın günümüzde buna izin verilmiş. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda alınan bir karar ile iniş dehlizlerinde ziyaretçilerin fotoğraf çekmesi de kesinlikle yasaklandı. Giriş dehlizlerinin farklı noktalarında yapının eğiminin değiştiğini fark edebiliyorsunuz. Uzmanlar, bu bölümün sonunda aslında piramidin mezar kısmının olacağını ancak daha sonradan karar değiştirilmesi üzerine firavun mezarının daha üst bölümlere taşındığını düşünüyor.
Kraliçe Odası, tam olarak tamamlanmayan bu odanın gizemi hala sürüyor. Kraliçe odasının her iki yanında oldukça işlevsel havalandırma kanalları yer alıyor. 1872 yılında İngiliz araştırmacılar tarafından bulunan odanın yapımı tamamlanmadığı için gizemini hala koruyor. Elbette farklı fikirler mevcut ancak kesin kanıtlara ulaşmak oldukça zor.
Büyük Galeri, Çıkış Dehlizi bölümün devamında yer alan bu odanın duvarlarında 27’si sağda 27’si solda olmak üzere toplam 54 yuva bulunuyor. Ancak bu yuvaların neden yapıldığı bilinmiyor. Büyük Galeri’nin eğimli zemininde yer alan açıklığı vasıtası ile piramidin diğer bölümlerine geçiş sağlayabiliyorsunuz.
Kral Odası, günümüzde dahi bir mühendislik şaheseri olarak kabul ediliyor. Oda altın orana göre inşa edilmiş ve neredeyse kusursuz olarak tamamlanmış diyebiliriz. Düz bir tavana sahip olan odanın üzerinde son derece işlevsel bir havalandırma kanalı yer alıyor. Ancak bu kanalların günümüzdeki havalandırma kanalları gibi temiz hava için inşa edilmediğini gök cisimleri için bu odalarda bulunduğunu söylemek gerek. Toplam 400 tona yakın 9 büyük yassı granit taştan oyulan bu odanın insanlarda hayranlık uyandırmaması garip olurdu doğrusu.
Gize Piramidi Giriş Bilgileri
Adres: Al Haram, Nazlet El-Semman, Al Giza Desert, Giza Governorate, Mısır
Ziyaret saatleri: Gize Piramitleri ziyaret saatleri 08.30-17.30. Piramitler haftanın 7 günü ziyaret edilebiliyor.
Not: Piramitlerin giriş ücreti bulunuyor. Ancak, ücret güncellemesi söz konusu olduğundan eğer Mısır’a bir seyahat planınıza varsa gitmeden önce giriş ücretlerini kontrol etmeniz yerinde olacaktır.