Dünya nüfusu günümüzde kaç milyara ulaştı? Yapılan son araştırmalara göre 7 milyarın üzerinde nüfusa ulaşmayı başaran dünyamız kısa süre içerisinde 9 milyar sınırını aşacak. Bunu bir başarı olarak değerlendirmek doğru mu, tartışılır elbette. İnsanoğlunun serüven dolu uzun yolculuğu boyunca her zaman diğerlerinden farklı kişiler olmuş. Öyle ki, bazıları hiç kimsenin hayal edemediklerini yapmak için dünyaya gelmiş gibi. Sıra dışı ve cesur insanlar çoğu zaman dünya nüfusunun geri kalanının hayatını şekillendiren buluşlara imza atmışlar. Kelimenin tam anlamı ile keşifleri ile tarihe damga vurmuşlar diyebiliriz. Seyahatleri, buluşları ve düşünceleri ile insanlığı etkileyen bu insanları sizler için kısaca listeledik.
İçerikteki Konular
Dünya Turu – Macellan
İnstagram çıktığından bu yana sanki herkes bir Macellan oldu. Artık dünyayı gezmek, keşfettiği yerleri diğer insanlarla paylaşmak isteyen genç kaşiflerden geçilmiyor diyebiliriz. Macellan ise bunu Orta Çağ’da imkansız diye tanımlanacak bir ortam içerisinde gerçekleştirmeyi başarmış. Dönemin İspanyol İmparatorluğunun desteği ile çıktığı deniz yolculuğu sonucunda meridyenlerin tamamını geçerek dünyayı dolaşan ilk insan unvanını kazandı. Bugünlerde yaşasaydı sanıyorum ki İnstagram hesabında milyonlarca takipçisi olabilirdi.
Soğuk Dünyanın Fatihi – Amundsen
Kutuplar biliyorsunuz ki dünyanın içerisinde dünya şeklinde tanımlanabilecek soğuk diyarlar. 1900’lü yıllara kadar bu coğrafyaya belirgin ziyaretler düzenlemek mümkün olmamış. Dünyanın gelişim sürecini düşündüğümüzde bir anlaşılabilir bir durum elbette. Daha sonra 1900’lü yıllarda Norveçli Roald Amundsen ortaya çıkıyor. Kendisi Kutuplara yolculuk gerçekleştiren ilk insanlardan biri olarak kabul ediliyor.
Dünya Yeninden Şekilleniyor – Kolomb
Amerika’nın keşfi tarihin akışını değiştiren en önemli olaylardan biri olarak kabul ediliyor. Kıtanın keşfi ile birlikte Avrupa önemini yitirdi ve yeni ticaret yolları ortaya çıktı. Tabi Amerika bugünkü Amerika Birleşik Devletlerini kastetmiyoruz. Kendisinin karaya ulaştığı nokta günümüzde Küba’sı olarak kayıtlara geçti. Kendisinin amacının Hindistan’a ulaşmak olduğunu düşünürsek rotasından bir hayli saptığını söyleyrbiliriz. Kolomb bu zorlu yolculuğa çıkmadan önce dönemin denizcileri tarafından engellenmeye çalışmış ve hatta kiliseden dahi veto yemişti. Ancak kendisi garip mitlerden korkmak yerine onları yenmeyi tercih etti.
Bir Medeniyetin Sonu – Hernan Cortes
Aslında bir başarı hikayesi mi değil mi tartışılır Hernan Cortes. Hepimiz haklarında anlatılan onlarca hikayeden Aztekleri az çok biliyoruz. Eski Amerika kıtasının yerlileri olan ve kurdukları medeniyetten günümüze kalanlarla bizi hayran bırakan Aztekler, Hernan Cortes tarafından 40 bin adamı ile birlikte yıkılmış. Bu gelişmeden sonra medeniyetin ve hatta kıtanın zenginlikleri Avrupa’ya taşınmaya başlanmış.
Bilim Dünyasını Değiştiren Teori – Darwin
Charles Darwin belki de dünyanın en tartışmalı teorilerinden birine imza attı. Peki bunu HMS Beagle ile çıktığı bir dünya yolculuğu sırasında gerçekleştirdiğini biliyor muydunuz? Darwin depresyon dönemlerinde yaptığı bu dünya gezisi sırasında birbirinden farklı onlarca ve hatta yüzlerce farklı tür canlı ile karşılaştı. Sonuç mu? Bugün hala tartışılan dünyada kelimenin tam anlamı ile fenomen haline gelmiş olan bir teori ile karşımıza çıkıyor.
Doğu’nun Yeniden Keşfi – Marco Polo
Aslında Avrupa kıtası düşünüldüğünde Doğu’nun kadim medeniyetleri çok daha köklü ve gelişmiştir. Evet, günümüzde bu durum bir hayli karışık bir hal alsa da Çin’de “bin yıldan eski olmayan bir şeye eski” demediklerini göz önüne alalım. Çin, matbaadan baruta bugün dünyanın kaderini değiştiren bir çok buluşun ilk ortaya çıktığı yer olmuştur. Haliyle Avrupalılar bu toprakları yeniden keşfetmek istemiş. Bunun için görevlendirilen kişi ise Marco Polo olmuş. Bugün Marco Polo’nun kendi ile aynı ismi taşıyan ve severek takip edebileceğiniz bir dizisi de bulunuyor.
Afrika’nın Yeniden Keşfi- Livingstone
İnsanlığın en eski yerleşim merkezi olan kara kıta Afrika bir beyaz tarafından yeniden keşfedildi. Misyonerlik faaliyetleri için Afrika’ya gelen David Livingstone burada ölüm yılı olan 1873 yılına kadar ayak basılmadık toprak bırakmadı diyebiliriz.
Ay’a İlk Adım – Armstrong
Evet, yazımızın başından insanlığın bu yana olan uzun serüvenden biraz bahsetmiştik. İnsanlar keşiflerine devam ettikçe bir zamanların hayalleri, şimdilerin sıradanlıkları haline gelmeye başladı. Henüz 100 yıl önce insanlığın uzaya yapılan bir yolculuğu hayal etmesi bile güçtü. Ancak 1969 yılının 20 Temmuz’unda inanılması güç bir olay gerçekleşti, Neil Armstrong Ay’a ilk adımı atmış, “Benim için küçük ama insanlık için büyük bir adım,” ifadelerini kullanmıştı.
Kendi hayatınızın en büyük kaşifi olmak için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden alacağınız bir uçak bileti ya da otobüs bileti ile keşfetmeye başlayabilirsiniz.