Evet, gezginler olarak dünyanın her yerini gezmeye niyetliyiz. Bunu başaralım ya da başarmayalım dünyanın  farklı köşeleri ile ilgili edindiğimiz bilgiler bizleri mutlu ediyor. Bir gezgin olarak sık sık seyahat etmenin en güzel noktalarından biri de gitmiş olduğumuz yerlerde kültürün farklı renklerini, farklı sunumlarını deneyimleyebiliyor olmamız. Bu gün kültürün hepimiz tarafından bilinen ama pek çoğumuzun inanmadığı ögelerinden biri olan batıl inançlara bir göz atacağız. Dünyanın farklı yerlerinden bizi şaşırtacak ne gibi batıl inançlar var ve bizimkilerle benzeşiyorlar mı? Tabi eminiz  ki, sizin hiç batıl inancınız yoktur ama gene de elinizde cam bardağı düşürüp kırdığınızda ya da bir kara kedi ile karşılaştığınızda hafif bir ürperti hissi ile baş başa kalıyorsunuz.

Seviyor mu, sevmiyor mu değil. Tek mi çift mi?

Evet, söz konusu ülke son zamanlarda gariplikleri ile sosyal medyanın da gündeminde olan Rusya. Bu ülkede eşinize, sevgilinize ya da sevdiğiniz herhangi birine çiçek alabilirsiniz elbette ki, ancak bir konuya dikkat etmeniz gerekiyor. Çiçeğin yaprakları kesinlikle tek sayıda olmalı. Yapraklı çift sayı olan çiçekler Rusya’da yalnızca cenaze törenlerinden kabul görüyor. Hazır söz Rusya’dan açılmışken bu ülkede gezerken elinde kova taşıyan birini görürseniz çok dikkat edin zira ülkede eğer sokakta boş kova taşıyan birini görürseniz para kaybedeceğiniz, dolu kova taşıyan birini görürseniz para kazanacağınıza inanılıyor.

Alkol oranına göre çocuğunuzun güzellik seviyesini belirliyoruz.

Bulgaristan’da dünyanın en çok batıl inanç bulunan noktalarından biri. Ülkede bekar bir kadının masanın kenarına oturması hiç hoş karşılanmıyor. Eğer bekar kadın böyle bir davranışta bulunursa evlenemeyeceğine inanılıyor. Bir diğer batıl inanç olaraksa içerisinde alkol bulunmayan bardakları tokuşturmuyorlar Bulgarlar. Eğer bu yapılırsa kişilerin doğan çocuklarının  çirkin olacağına inanılıyor.

Üzüm yiyerek şansımızı arttırıyoruz.

Evet, bütün bir yılın şanslı geçmesini istemez misiniz? Yılın 12 ayı boyunca her işinizin rast gitmesini istemez misiniz? O zaman yapmanız gereken çok basit ilk uçakla gidiyorsunuz ve saat tam gece yarısını gösterdiğinde yılın her bir ayı için 12 üzüm yiyorsunuz. Oldukça kolay göründü öyle değil mi? İspanya’da bunu bir türlü başaramadıklarını hatırlatmakta fayda var.

Dünyanın en yaygın mitlerinden biri kara kediler…

Dünyanın en yaygın mitlerinden biri olan kara kediler aslında dünyanın pek çok ülkesinde bir uğursuzluk işareti olarak algılanıyor. Evet, buna Türkiye’de dahil. Ancak Almanya’da durum biraz daha farklı, Almanların neredeyse dörtte biri yolun sol tarafından gelen kara kedilerin inanılmaz bir uğursuzluk getirdiğine inanıyorlar. Bu nedenle siyah renkli bir kediniz varsa Almanya seyahatinize getirmezseniz iyi olur gibi.

17 Sayısını unutun!

Çeşitli Akdeniz ülkelerinde, özellikle de İtalya’da 17 rakamının uğursuzluğuna inanılıyor. Roma’nın hüküm sürdüğü dönemlerden arta kalan bir batıl inanç olmasına karşın İtalyan halkı bugün bile 17 sayısından korkmaya devam ediyor. Uçaklarda 17 numaralı koltuk yok, evlerde 17 numaralı ev yok vb. birçok durumda İtalya’da karşı karşıya kalmanız mümkün.

Sırada Türkiye var…

Elbette bizim ülkemizde de inanılan batıl inançlar var.  Biz yalnızca hatırımıza gelen bir iki tanesini sizlerle paylaşıyoruz. Rize’de Cuma akşamları tırnak kesemiyorsunuz. Ayrıca tırnaklarınızı kestiğinizde bunu kafanıza göre atamazsınız, toplayıp kıyamet gününde sizi bulması için bir deliğe tıkmanız gerekiyor. Ayrıca yeni aldığınız ayakkabılarınızı Çarşamba günü giyerseniz gereğinden erken yıpranmalarına neden olursunuz.

Dünyanın en büyük fenomenlerinden biri 13 sayısının uğursuzluğu…

Bu fenomenin çıkış noktası olarak Tek bir ülkeyi kaynak gösteremiyoruz ne yazık ki. Öyle ki temelinin İskandinav mitolojisi olduğunu düşünülüyor ancak aynı hikayenin farklı bir versiyonu Yunan mitolojisinde de olduğu için kafalar karışıyor. Ayrıca dünyanın farklı noktalarında başka inanışlarda da 13 sayısı uğursuzluğun timsali olarak kabul ediliyor. İskandinav mitolojisine göre; Sahtekar tanrı Loki, diğer 12 tanrının düzenlemiş olduğu bir yemeğe davetsiz misafir olarak 13. olarak katılır ve töreni bozar. Burada çıkan olaylardan sonra ise İskandinav halkının en değer verdiği tanrılardan biri hayatını kaybeder. Daha sonrası ise malum 13 sayısı uğursuz olarak kabul ediliyor.

Kendinizi şanssız olarak görüyorsanız bir köpekbalığı dişi yeterli…

İngiltere’de kendini şanssız gören insanların bundan kurtulmak için oldukça basit bir yöntemleri var. Halk arasında yaygın olan bir inanışa göre köpek balığı dişi insana şans getiriyor. Özellikle diş insanın boynunda asılı duruyorsa en büyük şansı bu kişi yakalıyor. Bu nedenle İngiltere seyahatiniz sırasında boynunda köpek balığı dişi asılı birini görürseniz şaşırmayın.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin