Bu hafta neredeyiz? Bu hafta Muğla’dayız. Efendim sebeb-i ziyaretimiz belli, bu şehri sizlere kısa fakat olabildiğince etkili bir biçimde tanıtmak. Tüm dünyadan binler hatta milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan Türkiye’nin Muğla ili hakkında biraz bilgi sağladıktan sonra Muğla’da gezilecek yerler, ne yenir, ne içilir, nasıl gidilir konularına değinelim.

Muğla, Türkiye’nin Ege bölgesinde doğal güzellikleri ile ünlü olsa da birçok saklı cenneti de bünyesinde barındıran nadir şehirlerimizden bir tanesi. Şehrin ilgi çekici noktalarından biri de ilçelerinin büyük bir kısmının Ege Bölgesi’nde yer almasına karşın, aynı zamanda Akdeniz Bölgesi içerisinde de bulunmasıdır. Bu durum nedeni ile şehirde her iki bölgenin de iklimsel, kültürel, doğal özellikleri ortak payda da görülebilmektedir.

Peki böylesine güzle bir şehrin tarihin farklı dönemlerinde boş kalacağını düşünebilir musunuz? Muğla antik dönemin Karya bölgesinde yer alan en önemli şehirlerinden bir tanesidir. Denizin, güneşin ve doğanın renkli toplantılar düzenlediği bu alan pek çok medeniyet tarafından tercih edilen bir yerleşim merkezi olmuş. Bu nedenle şehrin geçmişi M.Ö 3400’lü yıllara kadar uzanmaktadır. Seyahat severler için en iyi tarafı ise harika bir yaz tatili geçirirken aynı zamanda farklı uygarlıklardan kalan tarihi değerleri görebilme imkanı sağlamasıdır. Şehir, Lidya, Likya, Frigya gibi medeniyetlere ev sahipliği yaptıktan sonra son olarak Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetine girmiştir.

Muğla içerisinde Akdeniz ikliminin özellikleri görülmektedir. Özellikle turizm açısından bunun şehre getirisi oldukça fazladır. Yaz aylarında bunaltıcı sıcaklıklarla karşılaşmak olası bir durum olsa da şehirde yer alan dünyaca ünlü plajlarda serinlemek yapabileceğiniz aktivitelerden yalnızca bir tanesi. Her türlü imkandan yararlanmak adına Muğla’ya gitmek için en uygun dönem hava sıcaklıklarının yükseldiği yaz aylarıdır.

Muğla’ya Nasıl Gidilir?

Şehir turizm açısından oldukça popüler olduğu için Türkiye’nin her yerinden Muğla’ya ulaşmak oldukça kolaydır. Bodrum içerisinde, Imsık, Dalaman ve Milas – Bodrum olmak üzere üç tane havaalanı bulunmaktadır. Ülkedeki tüm havaalanlarından bu noktalara uçak seferleri düzenlenmektedir.

Kara yolu ile ulaşım sağlamak istiyorsanız şehre düzenlenen pek çok sefer bulmanız mümkündür. Şehir içinde ulaşım ise minibüs seferleri ile sağlanmaktadır. Hava yolu yada kara yolu fark etmeksizin Muğla’ya ulaşmak için en uygun otobüs yada uçak biletlerini NeredenNereye.com üzerinden birkaç tık ile satın alabilirsiniz.

Muğla Gezilecek Yerler

Şehrin turizm açısından bu kadar önem teşkil etmesinin bir önemi olmalı değil mi? Muğla gerek merkeze yakın noktalarında gerekse ilçelerinden gezilecek yerler barındırmaktadır. Sizin için kısa bir Muğla gezilecek yerler listesi derledik.

Bodrum Antik Tiyatrosu

Bodrum Antik Tiyatrosu, Muğla’da gezilecek yerlerin başında gelmektedir. Girişte bahsetmiş olduğumuz üzere şehir antik dönemin en ünlü yerleşim merkezlerinden bir tanesidir. Bu nedenle içerisinde bu döneme ait eşsiz eserlere de ev sahipliği yapmaktadır. Antik tiyatro da bu eserlerin en önemlilerinden bir tanesidir. Dönemin mimarisini son derece güzel şekilde yansıtan bu yere mutlaka gitmenizi tavsiye ederiz.

Bodrum Kalesi

Bir yarımada üzerine kurulan bu yer şüphesi Bodrum deyince akla gelen ilk mekanlardan bir tanesidir. Eşsiz manzarası ile insanı büyülerken aynı zamanda tarihi ile de etkilemektedir. Bodrum Kalesi’nde İngiliz, Fransız, İtalyan, Alman kuleleri yer almaktadır. Bu kuleler üzerinden şehrin manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

Halikarnos Mozolesi

Halikarnos Mozolesini neden görmelisiniz? Bu anıt dünyanın yedi harikasından biri sayılmaktadır. Ölümünün ardından kral Maousolos için eşi tarafından yaptırılan bu anıt mezar, inanılmaz mimari yapılanmaya ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle yunan mimarisini yansıtan kolonları ve Mısır mimarisini yansıtan çatı yapılanması ile türünün sayılı örneklerinden bir tanesidir.

Yediler Manastırı

Bu tarihi manastırı ziyaret etmek için yaklaşık olarak üç saatlik bir yolculuk gerçekleştirmek gerekiyor. Bununla birlikte kesinlikle bölgenin görülmesi gereken yerlerinden biri olduğunu düşünüyoruz. Oldukça fazla kişi de bizimle aynı fikirde olsa gerek ki, Yediler Manastırı her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapıyor.

Türkiye’nin turizm cenneti Muğla’da elbette ki oldukça fazla gezilecek, görülecek yer bulunuyor. Camiler, tarihi yapılar, eşsiz güzellikteki plajlar saymakla bitmez. Ancak biz kısa listemizi burada sonlandırıyor ve gerisini keşfetme arzusu hiç tükenmeyen kaşiflere bırakıyoruz.

Muğla’da Ne Yenir?

Son olarak biraz Muğla’nın yemek kültüründen bahsetmek isteriz. Muğla hem et yemeklerinin hem de zeytinyağlı çeşitlerinin oldukça fazla olduğu  zengin bir mutfağa sahip. Akdeniz mutfağının tüm hafifliği ile sağlıklı beslenebileceğiniz gibi birbirinden farklı yöresel lezzetlerinde tadına bakabilirsiniz. Muğla mutfağı içerisinde özelikle ana yemek öncesi çorbaların yeri büyüktür. Bu şehre gidenlerin canı et yemek istediğinde ise kesinlikle, “Döş dolması” ve  dana eti ile hazırlana çökertme kebabının tadına bakmalarını tavsiye ederiz.